Επικαιρότητα

ΕΚΤ: Οκτώ «αγκάθια» για την ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία κατά την περίοδο μετά την πανδημία

ΕΚΤ: Οκτώ «αγκάθια» για την ελληνική (και όχι μόνο) οικονομία κατά την περίοδο μετά την πανδημία
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ έρχονται στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος κατά το οποίο η αγορά σχεδόν προεξοφλεί τη σταδιακή άρση της νομισματικής στήριξης εν μέσω φόβων για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP

Το τρίτο κύμα της πανδημίας ανέδειξε συνολικότερους κινδύνους που πλήττουν τόσο σημαντικούς τομείς της οικονομίας αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και Ιταλία που είναι ήδη επιβαρυμένες από το υψηλό χρέος, σύμφωνα με την η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η ΕΚΤ για τον Μάιο του 2021.


Το τρίτο κύμα

Όπως διαπιστώνεται από τα στάχια της έκθεσης, το τρίτο κύμα της πανδημίας άφησε μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα από ό,τι είχε εκτιμηθεί κατά τα πρώτα δύο κύματα.
Αρχής γενομένης από τα τέλη του 2020 και το τρίτο κύμα της πανδημίας έλαβε χώρα μέχρι τους πρώτους μήνες του 2021, επέφερε μεγαλύτερη κόπωση στις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ως βασικός παράγοντας κόπωσης των οικονομιών ο οποίος επισημαίνεται χαμηλότερος ρυθμός υλοποίησης των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Τα πλήγματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρική τράπεζας με τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η επανεκκίνηση της οικονομίας, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, κινδυνεύουν με «λουκέτα»
Την ίδια στιγμή, τα πλήγματα της πανδημίας στις οικονομίες της Ευρωζώνης εντοπίζονται στην αγορά εργασίας (με τα υψηλά επίπεδα ανεργίας), τη χαμηλή κεροδοφορία επιχειρήσεων και τραπεζών.
Επίσης επισημαίνονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με νέα κόκκινα δάνεια, την αύξηση των πτωχεύσεων λόγω ενός ενδεχόμενου κύματος αφερεγγυότητας, την πτώση των τιμών ακινήτων και την άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης