Ενέργεια

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο – JP Morgan: Στα 74 δολ στο τέλος του 2021

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο – JP Morgan: Στα 74 δολ στο τέλος του 2021

Επιστροφή του Ιράν στην αγορά προεξοφλούν οι επενδυτές

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή 21/5/2021 , ανακάμπτοντας από απώλειες τριών ημερών, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν την επιστροφή του ιρανικού εφοδιασμού αργού, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Περί τις 18:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 2,5%, στα 66,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate βρισκόταν στα 63,86 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 3%. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, και τα δύο έχουν υποχώρησει σχεδόν 5% και καταγράφουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια τους από τον Μάρτιο αφού ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις στους τομείς πετρελαίου, τραπεζών και ναυτιλίας της χώρας του.
Το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες από τον Απρίλιο για την αναβίωση της συμφωνίας και ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται των συζητήσεων δήλωσε την Τετάρτη, ότι ήταν πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
«Σημαντική πρόοδος φαίνεται να έχει σημειωθεί στις τρέχουσες πυρηνικές διαπραγματεύσεις στη Βιέννη και περίπου 1 εκατομμύριο πρόσθετων ιρανικών βαρελιών  ημερησίως φαίνεται ότι θα μπορούσε να επιστρέψουν ενδεχομένως την αγορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», έγραψε η Helima Croft της RBC Capital Markets.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να ταξιδέψουν, αν και τα αυξανόμενα κρούσματα στην Ασία θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια κατανάλωση.

JPMorgan: Στα 74 δολ. στο τέλος του 2021

Τα στοιχήματα για τις τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν πάνω από τα 100 $ για το συμβόλαιο Brent του Δεκεμβρίου 2021 έχουν αυξηθεί μετά τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα,ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.
Η πρόβλεψη της τράπεζας είναι ότι το Brent θα λήξει το 2021 στα 74 $. Για να φτάσει τα 100 $, η ζήτηση θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο πάνω από 102,6 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο και να αυξηθεί στα 103,6 εκατομμύρια bpd το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η JPMorgan, ελλείψει πρόσθετης ανταπόκρισης στον εφοδιασμό του ΟΠΕΚ +.
Ο σουλτάνος Ahmed Al Jaber, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ζήτηση πετρελαίου έχει αυξηθεί στα 95 εκατομμύρια bpd. «Μια πιο επιθετική αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών του Ιράν από ό, τι αναμενόταν θα ήταν ένας ακόμη περιοριστικός παράγοντας για τα θεμελιώδη στοιχεία που ανέβουν μόνο τις τιμές στα 100 $ / bbl», ανέφερε η JPMorgan.
Η τράπεζα αναμένει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων του Ιράν να αυξηθεί στα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, από περίπου 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο και θα φτάσει την πλήρη χωρητικότητα των 4,2 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης