Νέο ενεργειακό «όπλο» για το Ηνωμένο Βασίλειο υπεράκτιο αιολικό 30 δισ. δολ.

Νέο ενεργειακό «όπλο» για το Ηνωμένο Βασίλειο υπεράκτιο αιολικό 30 δισ. δολ.

Την κατασκευή ενός τεράστιου υπεράκτιου αιολικού πάρκου έναντι 30 δισ. δολ. στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας ανακοίνωσε η αγγλοαμερικανική κοινοπραξία Hecate Independent Power (HIP). Το συγκεκριμένο project θα τροφοδοτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας μακρά υποθαλάσσια καλώδια.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την Hecate Wind, θυγατρική της Hecate Holdings, προγραμματιστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Βόρειας Αμερικής και πλειοψηφικό ιδιοκτήτη της Hecate Energy, και την Independent Power Corporation, μια παγκόσμια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προηγουμένως εστίαζε στην κατασκευή μονάδων που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Το HIP Atlantic Project θα αποτελείται σταθερές και πλωτές ανεμογεννήτριες 10 GW. Θα συνδεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω καλωδίων μεταφοράς υποθαλάσσιου ρεύματος μεγάλου μήκους, υψηλής χωρητικότητας και υψηλής τάσης. Το κόστος της κατασκευής των καλωδίων ανέρχεται στα 277 εκατ. δολ.

Η σύνδεση του έργου στο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί το 2025. Ο λόγος αυτής της ημερομηνίας έγκειται στο ότι περίπου εκείνο το χρονικό διάστημα, πρόκειται να παροπλιστούν οι τελευταίοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γεωγραφική ποικιλομορφία

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η γεωγραφική ποικιλομορφία έγινε σκόπιμα. Δηλαδή το έργο δεν είναι κοντά στα υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας και της Ιρλανδικής Θάλασσας. Η αρχική χωρητικότητα 2 GW θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περίπου 15.000 νέων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 500 στην Ισλανδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης