Ενέργεια

Πώς θα γίνει ο μετασχηματισμός με ανανεώσιμο αέριο υδρογόνου

Πώς θα γίνει ο μετασχηματισμός με ανανεώσιμο αέριο υδρογόνου
Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών αλλά και η διατήρηση των υποδομών είναι το ζητούμενο

Το ανανεώσιμο αέριο θεωρείται το κλειδί για την απανθρακοποίηση του τομέα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την εταιρεία Jemena,  στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και αναγκών που διαμορφώνονται στον ενεργειακό χάρτη παγκοσμίως.

Μιλώντας σε ενεργειακή τηλεδιάσκεψη, ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλέζικης εταιρείας, Frank Tudor δήλωσε ότι ένας αποκλειστικός στόχος ανανεώσιμων αερίων, εφάμιλλος με αυτόν των ΑΠΕ θα στηρίξει τις επενδύσεις και την παραγωγή αερίου μηδενικών εκπομπών.

«Η εμπορευματοποίηση του υδρογόνου και του βιομεθανίου αλλά και η διάθεσή τους στα νοικοκυριά της Αυστραλίας και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία της νέας εποχής στον τομέα του φυσικού αερίου για μηδενικές εκπομπές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Tudor.

Τα νέα δεδομένα στην αγορά

Όπως είναι γνωστό, ο ενεργειακός μετασχηματισμός έχει φέρει νέα ήθη στον κλάδο με τις εταιρείες φυσικού αερίου, όπως η Jemena, να προσπαθούν να εναρμονιστούν σε αυτόν. Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών αλλά και η διατήρηση των υποδομών είναι το ζητούμενο.

«Η απανθρακοποίηση της υπάρχουσας υποδομής φυσικού αερίου θα βοηθήσει στην αποφυγή της κατασκευής εναλλακτικών μορφών ενεργειακής υποδομής, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των πελατών. Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια και οι επιχειρήσεις της Αυστραλίας μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις εστίες αερίου, τους θερμαντήρες και άλλες συσκευές» πρόσθεσε ο Tudor.

Η λύση του υδρογόνου προσφέρεται για την ζητούμενη μετάβαση, αν και απαιτεί ειδικά σχεδιασμένες συσκευές που στην παρούσα φάση δεν ταιριάζουν με τα υπάρχοντα δίκτυα αερίου. Η Jemena συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών εταιρειών που ακολουθούν αυτή τη στιγμή την ανάμιξη αερίου υδρογόνου με συμβατικές προμήθειες ορυκτών αερίων. Ωστόσο, τέτοια μίγματα περιορίζονται γενικά μόνο σε ένα μείγμα υδρογόνου 10% εκατό λόγω των τεχνικών περιορισμών.

Η επίτευξη του στόχου

Ο Tudor υποστήριξε ότι η δημιουργία του ανανεώσιμου αερίου προσφέρεται για τις εταιρείες φυσικού αερίου. Τούς δίνει την δυνατότητα επένδυσης σε εναλλακτικές μορφές ενεργειακής υποδομής, συμβάλλοντας στην ευρύτερη απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.

«Έως το 2030 ένα τέτοιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου για τη Νέα Νότια Ουαλία είναι εφικτό. Αυτό θα αφαιρούσε περίπου 464.000 τόνους άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με πάνω από 200.000 αυτοκίνητα, και θα βοηθήσει τη Νέα Νότια Ουαλία να επιτύχει έναν στόχο ανανεώσιμων αερίων 10%.

«Τα ανανεώσιμα αέρια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των μεταφορών. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι το ανανεώσιμο αέριο θα παρέχει επίσης σταθεροποιητική ισχύ στη διαλείπουσα ανανεώσιμη παραγωγή, ιδίως καθώς αναπτύσσονται σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το υδρογόνο» κατέληξε ο Tudor.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης