Ενέργεια

«Ενώπιος ενωπίω» οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΡΑΕ για τις ρήτρες στα τιμολόγια

«Ενώπιος ενωπίω» οι διοικήσεις ΔΕΗ και ΡΑΕ για τις ρήτρες στα τιμολόγια
Στόχος η εξέταση ενεργοποίησης για τις ρήτρες των τιμολογίων ρεύματος να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας

Ενώπιος Ενωπίω …διαδικτυακά θα βρεθούν σήμερα οι διοικήσεις της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Ο Ρυθμιστής της αγοράς ξεκινά τις ακροάσεις με τους παρόχους ρεύματος σχετικά με τις  ρήτρες που εφαρμόζονται πλέον στα τιμολόγια ρεύματος. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να καταστεί απολύτως διαφανής για τους καταναλωτές η διαμόρφωση του τελικού λογαριασμού που πληρώνουν για ρεύμα.

Έτσι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ολομέλειας θα βρεθεί σήμερα – ψηφιακά - ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, αλλά και άλλα στελέχη της επιχείρησης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις   για την εφαρμογή της ρήτρας CO2, την οποία μάλιστα ενεργοποιεί για πρώτη φορά στα τιμολόγια ρεύματος αυτόν τον μήνα, καθώς οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Η ΔΕΗ είχε ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ρήτρα στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος από τον Νοέμβριο του 2019, αλλά έως τον περασμένο μήνα δεν την είχε εφαρμόσει. 

Πληθαίνουν τα παράπονα των καταναλωτών

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα παράπονα των καταναλωτών πληθαίνουν καθώς αφενός δεν μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας CO2, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται και μια στρέβλωση που συσχετίζεται με το γεγονός ότι η ρήτρα συνδέεται με το κόστος παραγωγής του ρεύματος και όχι με το κόστος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, από την Ολομέλεια της Αρχής θα περάσουν και όλοι οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι θα πρέπει να τεκμηριώσουν στα μέλη της διοίκησης του Ρυθμιστή την ορθότητα της επιβολής της ρήτρας που περιλαμβάνουν στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές και η οποία συνδέεται με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Μια ρήτρα που επίσης υπολογίζεται βάσει ένα πολύπλοκου μηχανισμού.

Στόχος της ΡΑΕ είναι οι ρήτρες των τιμολογίων ρεύματος να υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας όσον αφορά στον υπολογισμό τους.

Ήδη από το 2019, η ΡΑΕ σε κείμενο διαβούλευσης για τα τιμολόγια ρεύματος, μεταξύ άλλων, διαπίστωνε ότι οι προμηθευτές δεν ακολουθούν κοινούς κανόνες ως προς το διάστημα αναφοράς των τιμών της ΟΤΣ στις ρήτρες τους.

Επιπλέον, επεσήμαινε ότι όταν η ΟΤΣ ξεπερνά το ανώτατο όριο που έχει τεθεί, πέρα από τη ρήτρα, φαίνεται ότι συμπαρασύρει και άλλες χρεώσεις, ανάλογα την «εξίσωση» που εφαρμόζει ο κάθε  προμηθευτής.  Έτσι, γίνεται δύσκολη και η σύγκριση τιμολογίων από τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης