Ενέργεια

Αστυπάλαια 4.0: Εγκαίνια στις 2 Ιουνίου από τον Πρωθυπουργό με παραδόσεις από την VW

Αστυπάλαια 4.0: Εγκαίνια στις 2 Ιουνίου από τον Πρωθυπουργό με παραδόσεις από την VW
Το σχέδιο σε συνεργασία με τη Volkswagen περιλαμβάνει υβριδικό σταθμό παραγωγής ΑΠΕ ισχύος 3 MW

Στην …μπρίζα μπαίνει έξι μήνες μετά την συμφωνία με την Volkswagen το πρόγραμμα  «Astypalea 4.0» που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ.

Στις 2 Ιουνίου μεταβαίνει στο νησί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από ομάδα κυβερνητικών στελεχών για να κηρύξει την εκκίνηση του προγράμματος παρουσία στελεχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που συμμετέχει στο project.

Η Volkswagen, παρουσία του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων θα παραδώσει στις τοπικές αρχές τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένα ηλεκτρικό σκούτερ, ένα για το Δήμο, ένα για το Λιμενικό, ένα για την Αστυνομία και ένα για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για την φόρτιση των οποίων έχει εγκαταστήσει φορτιστές μαζί με έξι ακόμη φορτιστές ελεύθερης πρόσβασης.

Τα ενισχυμένα κίνητρα

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του αναμένεται να ανακοινώσει ενισχυμένα κίνητρα για την αντικατάσταση του συμβατικού στόλου αυτοκινήτων του νησιού με ηλεκτρικά αλλά και την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή  του υβριδικού σταθμού που θα παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών του νησιού σε αντικατάσταση των ρυπογόνων μονάδων ντιζελοπαραγωγής της ΔΕΗ.

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% και μέχρι του ποσού των 12 χιλιάδων ευρώ, ποσό διπλάσιο από την επιδότηση του Προγράμματος ¨Κινούμαι Ηλεκτρικά» που εφαρμόζεται για ολόκληρη τη χώρα.

Με επιπλέον 3 χιλιάδες ευρώ θα επιδοτείται η απόσυρση συμβατικού αυτοκινήτου.

Η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας επιδοτείται με ποσοστό 20% και έως 1600 ευρώ με επιπλέον 800 ευρώ για την απόσυρση και των ταξί με 4.500 χιλιάδες ευρώ.

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση φτάνει στο 40% και μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, ενώ στα 500 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για απόκτηση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης.

Παγκόσμιο πρότυπο ενεργειακής αυτονομίας

Το Progect " Astypalea 4.0" φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ. Περιλαμβάνει ολοκληρωμένο σχέδιο μετακινήσεων με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της χρήσης ΑΠΕ όπως και δοκιμής νέων τεχνολογιών στην αυτόνομη οδήγηση.

Περιλαμβάνει επίσης ένα υβριδικό σταθμό παραγωγής ΑΠΕ ισχύος 3 MW.  Το ΥΠΕΝ  καταρτίζει τις προδιαγραφές του έργου ενώ έχει υποβάλλει στην Κομισιόν μηχανισμό έγκρισης για την αποζημίωση της ενέργειας που θα παράγεται, πάνω στο οποίοι θα στηριχτεί η εγκατάσταση υβριδικών σταθμών και σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης