Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σημαντικές επενδύσεις στο πολυπυρίτιο για την εξομάλυνση της αγοράς των ηλιακών πάνελ

Σημαντικές επενδύσεις στο πολυπυρίτιο για την εξομάλυνση της αγοράς των ηλιακών πάνελ

Η εμπλοκή των Ουιγούρων στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και στις συγκεκριμένες εταιρίες

Φέτος αναμενόταν να είναι η χρονιά των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εκλογή Biden και τα μέτρα στήριξης της καθαρής ενέργειας.Παρ 'όλα αυτά, η ηλιακή ενέργεια παραμένει αναπάντεχη. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των ηλιακών μονάδων έχουν αυξηθεί 18% μετά από χρόνια.
Σύμφωνα με το Oilprice ένα στοιχείο των ηλιακών πάνελ ευθύνεται για αυτό: πολυπυρίτιο.
Το πολυπυρίτιο (γνωστό πιο επίσημα ως πολυκρυσταλλικό πυρίτιο) είναι μια μονάδα υψηλής καθαρότητας μορφή πυριτίου που αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στην παραγωγή ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV).Χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των ηλιακών κυττάρων και αντιμετωπίζει μειωμένη προσφορά.

Αυτό είναι πολύ καλό για προμηθευτές αλλά όχι για τους κατασκευαστές ηλιακών μονάδων.Σε λιγότερο από 12 μήνες, οι τιμές πολυπυριτίου αυξήθηκαν από μόλις 6,19 $ / kg έως και 25,88 $ / kg.
Και θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο κατά τον επόμενο ενάμισι χρόνο.
Την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα, οι τιμές spot για το πολυπυρίτιο μονοκρυσταλλικού βαθμού αυξήθηκαν σε RMB164 (US $ 25,40) / kg, ανέφερε η PVTech.
Για τους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, δεν σημαίνει απλώς υψηλότερες τιμές για τα τελικά προϊόντα. Σημαίνει πιθανές καθυστερήσεις έργων, επειδή το κόστος απλά δεν είναι αποδεκτό.

Η First Solar έχει υποχωρήσει 24% σε ετήσια βάση και έχει αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο των χαμηλών του Μαρτίου 2020. Η SunPower είναι επίσης χαμηλό YTD, και οι περισσότερες από αυτές τις ηλιακές μετοχές διαπραγματεύονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Έκρηξη για τους πάροχους πολυπυριτίου

Έτσι, για το υπόλοιπο του 2021, και πιθανότατα για το επόμενο έτος , επενδυτές που αναζητούν ένα βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο στοίχημα κέρδους οι πάροχοι πολυπυριτίου πρωταγωνιστούν.
Η Daqo New Energy έχει αυξηθεί πάνω από 620%. Η DQ σημείωσε μια σημαντική αύξηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο. Τα έσοδα του 2ου τριμήνου θα μπορούσαν ακόμη και να διπλασιαστούν, καθώς οι μέσες τιμές πώλησης για πολυπυρίτιο αυξήθηκαν περίπου 10% στις αρχές του 2021. Υπάρχει όμως και μια προειδοποίηση: Η Daqo παρήγαγε 20.185 εκατομμύρια τόνους πολυπυριτίου στο πρώτο τρίμηνο. Τώρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα για επέκταση προσθέτοντας 35.000 εκατομμύρια τόνους χωρητικότητας σε ένα νέο έργο που θα υλοποιηθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους κάτι το οποίο θα μπορούσε να αρχίσει να περιορίζει το κόστος για τους κατασκευαστές ηλιακών με την αύξηση της προσφοράς.

Η γερμανική Wacker Chemie AG, έχει κερδίσει πάνω από 156% τους τελευταίους 12 μήνες. Η Wacker Chemie είναι η μόνη εταιρεία που δεν εδρεύει στην Κίνα και περιλαμβάνεται στους πέντε κορυφαίους παραγωγούς πολυπυριτίου αυτήν τη στιγμή. Παρά την αδυναμία να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Wacker Chemie λέει ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πολυπυριτίου.Αυτό σημαίνει ότι είναι βασικά κινεζικό παιχνίδι τώρα.
Η Xinte Energy ένας από τους 4 κορυφαίους κινέζους προμηθευτές, ετοιμάζει το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής πολυπυριτίου στον κόσμο στην Εσωτερική Μογγολία, με προγραμματισμένη παραγωγική ικανότητα 200.000MT ετησίως. Διαθέτει ήδη μια εγκατάσταση 80.000MT στο Xinjiang.

Οι εμπλοκές με τα ανθρώπινα διακαιώματα με εμπλοκή των Ουιγούρων

Αλλά η ηλιακή ενέργεια δεν έχει απλώς πρόβλημα παροχής πολυπυριτίου… Έχει επίσης και πρόβλημα φήμης. Οι περισσότεροι Κινέζοι προμηθευτές βρίσκονται στην περιοχή Σινγιάνγκ, και πολλοί χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ηλιακού βαθμού πολυπυριτίου, το οποίο «αμαυρώνει» σε μεγάλο βαθμό το σκοπό της ηλιακής ενέργειας ως μια από τις καθαρές πηγές ενέργειας.
Το ότι προέρχονται από το Σιντζιάνγκ, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι κρατήθηκαν σε στρατόπεδα κράτησης για δουλεμπόριο, φέρνει περισσότερα προβλήματα.
Περίπου το 45% του συνόλου του πυριτίου που χρησιμοποιεί η ηλιακή βιομηχανία προέρχεται από αυτήν τη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Περίπου το 35% προέρχεται από άλλες περιοχές της Κίνας και περίπου το 20% προέρχεται από χώρες εκτός Κίνας.

Η Daqo και τρεις άλλοι γίγαντες - η GCL-Poly, η East Hope Group και η Xinte Energy - κατάφεραν να προσφέρουν 243.000 τόνους πολυπυριτίου το 2020, ή 36% του παγκόσμιου μεριδίου.Είναι επίσης οι τέσσερις στόχοι των κατηγοριών για καταναγκαστική εργασία.
Ο έλεγχος σχετικά με την Daqo ήταν πρόσφατα έντονος, οδηγώντας την εταιρεία να ανοίξει τις «πόρτες» της σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται την καταναγκαστική εργασία. Τα στελέχη της Daqo αρνήθηκαν ότι υπάρχει καταναγκαστική εργασία στις εγκαταστάσεις τους και έχουν διασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητος του εργοστασίου.

Έτσι, ενώ οι αριθμοί φαίνονται καλοί στο DQ, μπορεί να υπάρξει κάποια πρόβλημα με αυτή την μετοχή με βάση το τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry επιβεβαίωσε πρόσφατα σε συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος ότι η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της ηλιακής βιομηχανίας της Σινγιάνγκ για τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εάν γίνει αυτό η ηλιακή βιομηχανία θα έχει ένα ακόμη πρόβλημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης