Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mark Carney: Στα 100 τρισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής μετάβασης τις προσεχείς δεκαετίες

Mark Carney: Στα 100 τρισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής μετάβασης τις προσεχείς δεκαετίες
Ο ενεργειακός τομέας, για παράδειγμα, θα απαιτήσει δεκαετίες επενδύσεων και στήριξης καθώς πραγματοποιείται η μετάβαση

Στην καταβολή μεγαλύτερων χρηματικών ποσών πρέπει να προχωρούν οι εταιρείες παγκοσμίως για τη ρύπανση που προκαλούν με τις δραστηριότητές τους, δηλώνει ο Mark Carney, ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση και τη χρηματοδότηση.

Όπως αναμεταδίδει το CNBC, η τιμολόγηση του άνθρακα είναι μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να παρακινήσουν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - κάνοντάς τις να πληρώσουν για τη ρύπανση. Ορισμένες κυβερνήσεις επιβάλλουν φόρους στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ άλλες δημιουργούν συστήματα στα οποία περιορίζονται οι εκπομπές και μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν επιπλέον δικαιώματα με τη μορφή «πιστώσεων άνθρακα».

«Υψηλότερο αντίτιμο»

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η παγκόσμια μέση τιμή του άνθρακα το 2019 ήταν 2 $ ανά τόνο - και ο Carney είπε ότι οι χρεώσεις πρέπει να είναι πολύ υψηλότερες. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το INSEAD Hoffmann Global Institute for Business and Society την περασμένη εβδομάδα, «χρειάζονται 80 -100 δολάρια ανά τόνο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας για να μας κρατήσουν στο δρόμο προς το μηδέν». Μάλιστα, αυτό το νούμερο είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο ανέφερε ότι οι φόροι άνθρακα θα πρέπει να είναι 75 $ τον τόνο έως το 2030.

Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης

Καθώς οι οικονομίες κινούνται προς το μέλλον με καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα αφήσουν ορισμένους τομείς μη ανταγωνιστικούς, δήλωσε ο Carney, ο οποίος ήταν προηγουμένως κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας του Καναδά.

Ο ενεργειακός τομέας, για παράδειγμα, θα απαιτήσει δεκαετίες επενδύσεων και στήριξης καθώς πραγματοποιείται η μετάβαση. «Είναι σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία θα μεταδοθούν πιο άμεσα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο. Η Επενδυτική ευκαιρία στην ενέργεια αγγίζει τουλάχιστον τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δεκαετίες» συμπλήρωσε.

Αντιμετώπιση του σκεπτικισμού

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συμφώνησαν να σταματήσουν να αυξάνονται οι θερμοκρασίες του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά «απέτυχαν συλλογικά να σταματήσουν την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου», ανέφερε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Αναγνωρίζοντας ότι προηγούμενες διασκέψεις και συμφωνίες για το κλίμα δεν είχαν πάντα αποτελέσματα, ο Carney είπε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά στο COP26. Υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πού στέκεται ο κόσμος και τι πρέπει να γίνει - κάτι που οδήγησε σε κάποια πρόοδο, είπε.

Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί, η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη και οι εταιρείες βλέπουν τώρα τη βιωσιμότητα ως «ένα από τα τρία κορυφαία στρατηγικά ζητήματα. Υπάρχει τώρα η πιθανότητα ο κόσμος να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του. Και πάλι, δεν είμαστε σίγουροι, αλλά… αν παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, μπορούμε να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης