Περιβάλλον

Δάση: 80 εκατ. ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση

Δάση: 80 εκατ. ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση
Tο μεγάλο project του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης προχωρά

Χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε για έργα που αφορούν στην πρόληψη και στην αποκατάσταση ζημιών σε δάση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον  Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, εγκρίθηκαν 75 πράξεις από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  για την πρόληψη από δασικές πυρκαγιές, ενώ παράλληλα, σε 15 περιοχές δρομολογούνται έργα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Άλλα 32 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο, εγκρίθηκαν  για έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών.

Ειδικά για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, προωθούνται διάφορα έργα όπως είναι η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση του οδικού δικτύου, ο καθαρισμός των δασών και των δασικών εκτάσεων από την ξηρή καύσιμη ύλη που συσσωρεύεται καθώς και η χρήση σύγχρονων συστημάτων όπως είναι για παράδειγμα τα drones.

Παράλληλα, το μεγάλο project του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης προχωρά, καταρχάς με την άμεση προκήρυξη, το ερχόμενο διάστημα, των απαραίτητων ειδικών μελετών προκειμένου να επιλεγούν τόσο οι περιοχές όσο και η καταλληλότητα των ειδών που θα φυτευθούν σε αυτές, έτσι ώστε σε περίπου 1,5 έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2022,  να έχει γίνει η προετοιμασία και να  ξεκινήσουν τα έργα αναδασώσεων σε όλη τη χώρα.

Εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη θα γίνει για κάθε περιοχή ξεχωριστά, πριν ξεκινήσει  οποιαδήποτε έργο αναδάσωσης. Ειδικότερα, προβλέπεται η φύτευση δενδρυλλίων, τα οποία θα προέρχονται από φυτώρια ελληνικής παραγωγής, τόσο από δημόσια  όσο  και από ιδιωτικά.  Το έργο έχει προϋπολογισμό  700 εκατ. ευρώ με το ΥΠΕΝ να έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης πυρκαγιών και αποκατάστασης ζημιών σε δάση, αλλά και για την προστασία των καμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, θα φυτευτούν περί τα 30 εκατομμύρια δέντρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές που δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης και επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης