Birol: Αύξηση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων κατά 10% το 2021

Birol: Αύξηση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων κατά 10% το 2021

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να ανακάμψουν κατά περίπου 10% το 2021 σε 1,6 τρις. ευρώ αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του προηγούμενου έτους που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ωστόσο, οι δαπάνες για μεταβάσεις καθαρής ενέργειας πρέπει να επιταχυνθούν πολύ πιο γρήγορα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, σύμφωνα με την έκθεση.

Τι σηματοδοτεί το 2021

Το 2021 πρόκειται να είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνουν εκείνες του πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση World Energy Investment 2021.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 5% το 2021 σε περισσότερα από 820 δισ. δολ., το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ, αφού παραμείνουν επίπεδα το 2020. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχούν στις επενδύσεις και αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου φέτος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol τόνισε ότι: «Η ανάκαμψη των ενεργειακών επενδύσεων είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι και η στροφή προς τις ΑΠΕ είναι γεγονός. Ωστόσο, πρέπει να κινητοποιηθούν πολύ μεγαλύτεροι πόροι και να κατευθυνθούν σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για να θέσουν τον κόσμο σε καλό δρόμο για τις μηδενικές εκπομπές CO2. Με βάση τον νέο χάρτη πορείας Net Zero, οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2030» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συνδρομή των τεχνολογιών

Ένας άλλος παράγοντας θα είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα και υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο υποδομής που προτείνει η διοίκηση του Προέδρου Joe Biden.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές παρέχουν επίσης ενθαρρυντικά σημάδια για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Η έκδοση βιώσιμου χρέους έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2020 και οι εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας έχουν ξεπεράσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων σε διεθνείς αγορές μετοχών. Το αναμενόμενο ποσό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δαπανηθεί για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και αποδοτικότητα το 2021 είναι ενθαρρυντικό, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για να τεθεί το ενεργειακό σύστημα σε μια βιώσιμη πορεία.

Ο Birol κατέληξε λέγοντας ότι: «Ο χάρτης πορείας προς Net Zero έως το 2050 δείχνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υπερβούν τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε λύσεις καθαρής ενέργειας έτοιμες για αγορά και να προωθήσουν την καινοτομία. Οι ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων θα μειώσουν τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας και θα παρέχουν στους επενδυτές τη μακροπρόθεσμη σιγουριά που χρειάζονται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης