Ενέργεια

Bloomberg: Τέλη άνθρακα στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και ηλεκτρισμού ετοιμάζει η ΕΕ

Bloomberg: Τέλη άνθρακα στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και ηλεκτρισμού ετοιμάζει η ΕΕ

Η  ΕΕ πρόκειται να προτείνει την τιμολογιακή πολιτική για τα "σύνορα άνθρακα" στις 14 Ιουλίου - Κέρδη για Μυτιληναίο, Τιτάνα, ΒΙΟΧΑΛΚΟ

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλει τέλη εκπομπών άνθρακα στις εισαγωγές αγαθών όπως χάλυβα, τσιμέντο και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την τιμολογιακή πολιτική για τα σύνορα άνθρακα στις 14 Ιουλίου, μια κίνηση που αποσκοπεί να θέσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ σε ίση βάση με τους ανταγωνιστές σε χώρες με ασθενέστερες πολιτικές για τον άνθρακα από αυτές του μπλοκ. Επικαλούμενο σχέδιο πρότασης, το Bloomberg ανέφερε ότι η εισφορά στα σύνορα θα εφαρμοσθεί πλήρως από το 2026, μετά την σταδιακή εισαγωγή το 2023.
Θα ισχύει για χάλυβα, τσιμέντο, λιπάσματα, αλουμίνιο και ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε η έκθεση. Οι εισαγωγείς θα πρέπει να αγοράσουν ψηφιακά πιστοποιητικά, με το καθένα να αντιπροσωπεύει έναν τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενσωματωμένο στα εισαγόμενα προϊόντα τους.
Από πλευράς ανταγωνισμού για τις ελληνικές εταιρίες προφανές το όφελος για Μυτιληναίο, Τιτάνα και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που είναι διεθνείς leaders στους κλάδους αυτούς.

Τιμή και κόστος αδειών

Η τιμή των πιστοποιητικών θα συνδέεται με το κόστος των αδειών στην αγορά άνθρακα της ΕΕ και θα βασίζεται στη μέση τιμή των δημοπρασιών αδειών άνθρακα της ΕΕ κάθε εβδομάδα.
Κάθε χρόνο, έως τα τέλη Μαΐου, οι εισαγωγείς πρέπει να αναφέρουν το ποσό των εκπομπών που έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά που εισήγαγαν στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος, καθώς και τον αριθμό των πιστοποιητικών εισφοράς στα σύνορα που παραδόθηκαν.
Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας της ΕΕ και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της ΕΕ για την κάλυψη των εκπομπών τους. Οι τιμές της άδειας έχουν φθάσει στα ρεκόρ φέτος και την Πέμπτη διαπραγματεύονταν στα 52 ευρώ (63,34 $) ανά τόνο CO2.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι χώρες των οποίων οι φιλοδοξίες για την κλιματική πολιτική ταιριάζουν με εκείνες της ΕΕ ενδέχεται να είναι σε θέση να αποφύγουν το συνοριακό τέλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης