Τελευταία Νέα

Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του ΣΒΠΕ για την ανακύκλωση

Με επιτυχία διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο του ΣΒΠΕ για την ανακύκλωση

«Ο νέος ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών στην κυκλική οικονομία και την αειφορία»

 

Με επιτυχία και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου, το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (Σ.Β.Π.Ε.), Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, οι καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε., Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο «Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών» (ΙΟΒΕ), με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές το πρόβλημα μας δεν είναι τα πλαστικά, αλλά τα πλαστικά απόβλητα, τα οποία προκαλούνται από τη μη ορθή απόρριψη τους. Και σε αυτή την πρόκληση, λύσεις μπορεί να προσφέρει η ανακύκλωση. Ο δρόμος για την πρόοδο προϋποθέτει την αύξηση της ανακύκλωσης. Η βιομηχανία των πλαστικών παγκοσμίως διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για αύξηση των δεικτών της ανακύκλωσης. Προσφέρει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η Χημική Ανακύκλωση, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει αυτή τη δεκαετία και να παράσχει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Τα πλαστικά έχουν δυστυχώς «δαιμονοποιηθεί», παρότι είναι τα υλικά του 21ου αιώνα, τα οποία έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων πολιτών στον πλανήτη με τις πολλές εφαρμογές τους. Πληρώνουν το τίμημα της επιτυχίας τους».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού συνεχάρη το Σύνδεσμο για τη διοργάνωση τόνισε «είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ένα νέο ρόλο στη βιομηχανία των πλαστικών σε αυτό το καινούριο επιχειρηματικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει τις αξίες της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Είμαι σίγουρος ότι με καλή διάθεση και αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες νέες τεχνολογίες, θα πετύχουμε αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική και ένα καλό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι βιομηχανίες θα παράγουν πολύτιμα και βιώσιμα προϊόντα για τους καταναλωτές».

Ο Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναφέρθηκε στο εθνικό πλάνο καθώς και την ανάγκη κατασκευής υποδομών για την μετάβαση σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία. «Το τελικό σχέδιο, περιέχει συγκεκριμένες δράσεις, που θα μεταμορφώσουν την ελληνική οικονομία και θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της μετάβασης σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία. Πρόκειται για 66 παρεμβάσεις, που έχουν διαφορετικούς στόχους σε τομείς όπως η βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, η διαχείριση των απορριμμάτων και άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να επιτύχουμε την πράσινη, ψηφιακή και κυκλική ανάπτυξη και αυτό θα το πετύχουμε μέσω του Σχεδίου της Κυκλικής Οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς ανακυκλωμένων υλικών στην χώρα μας, μιας και υπάρχει έλλειψη η οποία προϋποθέτει την κατασκευή υποδομών».   

Ο Εμμανουήλ Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε «Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, από τις χαμηλές επιδόσεις του παρελθόντος, κινούμαστε με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 20% της ανακύκλωσης σήμερα, θέλουμε να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Διατηρούμε μια επιφύλαξη για το αν θα το πετύχουμε έως το 2025. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από υποδομές ξεχωριστής συλλογής και διαλογής, νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής από το 78% που είναι σήμερα στο 10% που στοχεύουμε για το 2030, χρησιμοποιώντας και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων».

Κλείνοντας το πρώτο μέρος του Συνεδρίου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.), Δρ. Ηλίας Μάμαλης, ανέφερε: «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στέκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες της Πολιτείας για την αύξηση των δεικτών της ανακύκλωσης. Πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση του Συνεδρίου εντάσσονται στην στρατηγική του Συνδέσμου για εκπαίδευση του κοινού, σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη της μετάβασης σε μια αποτελεσματική Κυκλική Οικονομία».  

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές για να αυξηθεί η ανακύκλωση στην Ευρώπη τόνισε ο πρόεδρος των Ανακυκλωτών Πλαστικών της Ευρώπης (PRE), Τον Έμανς, «Για να επιτύχουμε τους στόχους ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην όλη διαδικασία. Χρειάζεται να αυξηθούν άμεσα τα ποσοστά διαλογής των υλικών προκειμένου να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Η έλλειψη εναρμόνισης των προτύπων πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υλικών. Αυτή την περίοδο υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα ανακυκλωμένου PET (rPET) και παράλληλα μεγάλη ζήτηση. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής του. Επίσης, δεν έχουν δοθεί κίνητρα στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν ανακυκλωμένα υλικά στα νέα τους προϊόντα από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μία αγορά για τους ανακυκλωτές, έτσι ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας».  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλατφόρμα «RecyClass», η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας της πλαστικής συσκευασίας και μια εναρμονισμένη προσέγγιση στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε νέα προϊόντα. «Η πλατφόρμα «RecyClass» θα καλύψει το κενό, που υπάρχει ανάμεσα τις διαφορετικές βιομηχανίες, που εμπλέκονται στην ανακύκλωση και θα προσφέρει τη γνώση, που διαθέτουν οι ανακυκλωτές στους μεταποιητές συσκευασιών». 

Την συνολική αποτίμηση της κατάστασης που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία μεταποιητών πλαστικών, εν μέσω πανδημίας, ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικών (EuPC), Alexandre Dangis «Τα θέματα συλλογής και διαλογής στην πηγή των υλικών είναι πολύ σημαντικά και για αυτό καλώ τους Εθνικούς Συνδέσμους να γίνουν ακόμη πιο ενεργοί και να προσπαθήσουν να λύσουν και σε εθνικό επίπεδο τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα, μία πολύ αρνητική αντίληψη για ένα πολύ χρήσιμο υλικό όπως τα πλαστικά. Αυτή τη στιγμή όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιομηχανία πλαστικών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η κρίση των πρώτων υλών. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ασχοληθεί πολύ σοβαρά και επηρεάζει σημαντικά τη βιωσιμότητα των μεταποιητών πλαστικών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει οι εταιρείες να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες των πρώτων υλών, έτσι ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες.  Ο εφοδιασμός με πρώτες ύλες, παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι η εφαρμογή της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης αναμένεται να επιφέρει χάος στην Ευρώπη, μιας και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες οι κατευθυντήριες γραμμές».


5_11.JPG


Σύμφωνος με το μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι και ο Περιφερειακός Διευθυντής της περιοχής Μεσογείου της «PlasticsEurope», Giuseppe Riva, ο οποίος είπε τα εξής: «Οι κοινωνίες μας καταναλώνουν πολύτιμους πόρους σε έναν πρωτόγνωρο ρυθμό.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι επιθυμεί μια καινοτόμα και βιώσιμη βιομηχανία πλαστικών, όπου ο σχεδιασμός και η παραγωγή θα σέβονται απόλυτα τις ανάγκες της επαναχρησιμοποίησης και την ανακύκλωσης. Είμαστε σύμφωνοι με αυτό. Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για να καταπολεμήσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία απλώνουν μια μεγάλη σκιά πάνω από τη βιομηχανία πλαστικών. Πρέπει να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα των εκατομμύριων τόνων πλαστικών, που καταλήγουν στους θαλάσσιους χώρους. Θέλω, όμως, σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από 20 ποταμούς στον κόσμο, από την Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.  Επίσης, κάθε χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις υποδομές για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρώτος στόχος μας θα πρέπει να είναι η αποφυγή διαρροής πλαστικών στο περιβάλλον αλλά και να εκπαιδεύσουμε παράλληλα το ευρύτερο κοινό για τη σωστή χρήση των προϊόντων που καταναλώνουν. Θα πρέπει να φτάσουμε μέχρι τα σχολεία έτσι ώστε να εκπαιδευτούν οι επόμενες γενιές καταναλωτών και να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση της κατάστασης που υπάρχει σήμερα».

Στην σπουδαιότητα του πλαστικού και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα πλαστικά απόβλητα τα τελευταία χρόνια στο ευρύτερο κοινό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Dr. Alejandro Navazas, Επιστημονικός Επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC). Επίσης ανέλυσε τις λύσεις που θα προσφέρει η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας ακόμη και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών, καθώς και η ποσότητά τους.

Την πρωτοβουλία της «PolyCert Europe», με στόχο να εναρμονίσει τα συστήματα πιστοποίησης για τους μεταποιητές παρουσίασε ο Υπεύθυνος Υπεράσπισης και Ρυθμιστικών Υποθέσεων Ευρωπαίων Μεταποιητών Πλαστικών (EuPC), Martin Policar, «Μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τη μετάβαση στο μοντέλο της αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας παραμένει η χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε νέα προϊόντα. Με την πλατφόρμα «PolyCert» μπορεί να πιστοποιηθεί η ποιότητα του ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιείται και να διασφαλιστεί ότι ο καταναλωτής έχει στα χέρια του ένα ασφαλές και ποιοτικό προϊόν.  Θέλουμε να δείξουμε με αυτή την πρωτοβουλία ότι τα προϊόντα που περιέχουν ανακυκλωμένα πλαστικά διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα. Με το πιστοποιητικό «PolyCert»  διασφαλίζουμε την ποιότητα των προϊόντων και ενθαρρύνουμε τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών από τους μεταποιητές.

Στη σημασία της Χημικής Ανακύκλωσης αναφέρθηκε ο Επικεφαλής Βιομηχανικών Υποθέσεων της BASF, Dr. Klaus Wittstock «Τα πλαστικά απορρίμματα είναι μια παγκόσμια πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ένας βασικός πυλώνας, για την αντιμετώπιση αυτής της είναι η χημική ανακύκλωση. Για να υπάρξει μια επιτυχημένη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας χρειαζόμαστε διαφορετικούς τρόπους ανακύκλωσης. Πολλά υλικά είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν με τις σημερινές τεχνολογίες και έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για μια νέα τεχνολογία όπως η χημική ανακύκλωση. Αυτή την περίοδο εξερευνούμε τις δυνατότητες της χημικής ανακύκλωσης, σε ποιους τομείς θα μπορέσει να μας προσφέρει πολύτιμες λύσεις και παράλληλα εργαζόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε τη διαδικασία. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χημική ανακύκλωση και με τη διαρκή βελτίωση της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια θα έχουμε απτές λύσεις στη μεγάλη πρόκληση των πλαστικών απορριμμάτων».  

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις θερμές ευχαριστίες του Προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος προς όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης, BASF ΕΛΛΑΣ A.B.E.E., DOW HELLAS A.E., ELVAL COLOUR Α.Ε., ORBIT POLYMERS A.E., RAVAGO HELLAS BS, RESILUX ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Ν.ΕΥΡΩΠΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ Α.Ε.Β.Ε., ΜΑΚΠΑΚ Α.Ε.Β.Ε., ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΟΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε., ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ PACK A.B.E.E., ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ΠΟΚΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ε.Π.Ε. και  το οικονομικό επιχειρηματικό μέσο economico.gr,που ήταν ο χορηγός επικοινωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης