Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Έτοιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας

Σκρέκας: Έτοιμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας
Ο κ. Σκρέκας τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η πράσινη μετάβαση για την προσέλκυση επενδύσεων

Eκτενή αναφορά στις ενεργειακές προτεραιότητες της χώρας έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Όραμα ανάπτυξης – Εμβληματικές επενδύσεις» και στο πάνελ «Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η πράσινη μετάβαση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την καινοτομία, την βιωσιμότητα, την διαφάνεια και κυρίως τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η  μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας είναι η κλιματική κρίση που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή. Καλούμαστε να προχωρήσουμε στον δρόμο που έχει χαράξει η Ευρώπη.

Επίσης, στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η «εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για τις κοινωνίες και τους εργαζόμενους που στηρίζονταν οικονομικά από την αξιοποίηση του λιγνίτη όλα αυτά τα χρόνια. Ενδεικτικό όλου αυτού του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός πως πάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί για πράσινες δράσεις. Στο ΕΣΕΚ της χώρας οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται στα 44 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σταχυολόγησε τις δράσεις του ΥΠΕΝ με χρονοδιάγραμμα, που θα αποτελέσουν ένα εφαλτήριο ανάπτυξης. «Αρχικά, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου,  το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να είναι έτοιμο. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη η πρωτοβουλία μας για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα υπεράκτια αιολικά (offshore), για τα οποία καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, προωθούμε την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα. Δρομολογούμε στοχευμένες παρεμβάσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων με ένα κύμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης προχωρά κανονικά και συντεταγμένα. Αυτή τη στιγμή 1/10 οχήματα που ταξινομούνται αυτή την στιγμή είναι ηλεκτρικά.

Κλείνοντας, το ΥΠΕΝ σύντομα ολοκληρώνει την εκπόνηση του Οδικού Χάρτη για το υδρογόνο, όπου εντοπίζεται ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης