Καλπάζουν οι ΑΠΕ στη Νορβηγία - Στην αναζήτηση επιπλέον υπεράκτιων αιολικών περιοχών

Καλπάζουν οι ΑΠΕ στη Νορβηγία - Στην αναζήτηση επιπλέον υπεράκτιων αιολικών περιοχών
Oι άδειες για τα 2/3 των έργων μεγάλης κλίμακας θα δημοπρατηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δεν θα λάβουν επιδοτήσεις

Για τον εντοπισμό επιπλέον υπεράκτιων περιοχών για την κατασκευή αιολικών πάρκων εν μέσω ισχυρού ενδιαφέροντος από εταιρείες ενέργειας, έκανε λόγο η κυβέρνηση της Νορβηγίας, καθώς η χώρα παραγωγής πετρελαίου επιδιώκει να οικοδομήσει μια εγχώρια υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η χώρα ανοίγει τώρα δύο υπεράκτιες περιοχές για την κατασκευή αιολικών πάρκων, που ονομάζονται Utsira Nord και Soerlige Nordsjoe II, που αναμένεται να παράγουν έως και 4,5 GW ισχύος. Σε αυτό το πλαίσιο αυτής της παγκόσμιας ανάπτυξης των offshore αιολικών, η Νορβηγία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, εξετάζει πώς μπορεί να προσαρμόσει την ενεργειακή της βιομηχανία στην μεταβαλλόμενη ζήτηση.

«Ακούσαμε τον κλάδο και γνωρίζουμε ότι η διάθεση περισσότερων εκτάσεων είναι σημαντική. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια διαδικασία εντοπισμού νέων περιοχών για υπεράκτια αιολική παραγωγή και θα πραγματοποιήσει εκτίμηση επιπτώσεων σε αυτές τις περιοχές. Αυτό θα διευκολύνει τη μελλοντική δραστηριότητα και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τη βιομηχανία» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της υπουργού Ενέργειας, Tina Bru.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι άδειες για τα 2/3 των έργων μεγάλης κλίμακας θα δημοπρατηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και δεν θα λάβουν επιδοτήσεις. Στη συνέχεια η αρμόδια υπουργός πρόσθεσε ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οποιοδήποτε έργο μεγάλης κλίμακας στο Utsira Nord θα απαιτήσει την κρατική ενίσχυση για εμπορική βιωσιμότητα».

Η καταλληλόλητα της περιοχής

Το Utsira Nord είναι κατάλληλο για πλωτές ανεμογεννήτριες ανοικτής θάλασσας, μια νέα τεχνολογία που συλλαμβάνει την αιολική ενέργεια σε ύδατα βάθους άνω των 60 μέτρων. Οι πλωτές τουρμπίνες παρείχαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία στη Νορβηγία να επεκτείνει τη βιομηχανία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Οι δημοπρασίες δεν ήταν η σωστή προσέγγιση για πλωτές περιοχές στροβίλων και η κυβέρνηση θα συνέχιζε να υποστηρίζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αντ 'αυτού, αξιολογώντας το χρονοδιάγραμμα και το επίπεδο υποστήριξης μόλις τα έργα ωριμάσουν επαρκώς, δήλωσε η Bru.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης