Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sustainable Futures: Είναι εφικτή η ενεργειακή μετάβαση - «Τρομάζουν» οι εκπομπές CO2

Sustainable Futures: Είναι εφικτή η ενεργειακή μετάβαση - «Τρομάζουν» οι εκπομπές CO2
Οι εκπομπές άνθρακα από τα υπάρχοντα projects εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές

Ο κόσμος έχει επαρκές δυναμικό ανανεώσιμων πηγών για την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα επεκτείνει την ενεργειακή πρόσβαση για όλους, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

Η ανάλυση, με τίτλο «Fossil Fuel Exit Strategy», δείχνει ότι, ακόμη και αν δεν κατασκευάστηκαν νέα έργα ορυκτών καυσίμων από σήμερα, οι εκπομπές άνθρακα από τα υπάρχοντα έργα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Η μοντελοποίηση στην έκθεση καταδεικνύει ότι ο κόσμος θα παράγει σημαντικά περισσότερα ορυκτά καύσιμα από ό, τι μπορεί να αντέξει κάτω από το στόχο του κλίματος 1,5 ° C έως το 2030, οδηγώντας σε 66% περισσότερες εκπομπές το 2030 από ό, τι είναι συμβατό με 1,5 ° C. Επομένως, «πρέπει να εκμηδενιστούν τα υπάρχοντα ανθρακωρυχεία και πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνοντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση δείχνει ότι αυτή η μετάβαση «όχι μόνο απαιτείται αλλά είναι απολύτως εφικτή». Όλες οι περιοχές έχουν αρκετή ανανεώσιμη ενέργεια για να παρέχουν ενεργειακή πρόσβαση σε όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διπλές προκλήσεις της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και της αύξησης της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια με την απαιτούμενη ταχύτητα μέσω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βάσιμη αισιοδοξία

Καθώς το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώθηκε, το οικονομικό και τεχνικό δυναμικό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και αν ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικές διασφαλίσεις, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον κόσμο πάνω από 50 φορές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες βδομάδες, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε εκπονήσει ένα Road Map ο οποίος αναφέρει σαφώς ότι ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να επενδύει και να επεκτείνει τα ορυκτά καύσιμα. Η έκθεση για τη στρατηγική εξόδου από ορυκτά καύσιμα προχωρά περαιτέρω διαπιστώνοντας ότι είναι επίσης απαραίτητο να αρχίσει η σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων ανθρακωρυχείων και των φρεατίων πετρελαίου και φυσικού αερίου για να έχει την ευκαιρία να αποτρέψει καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης