Ενέργεια

ΗΠΑ: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ εξαγωγών LNG - Οι προβλέψεις του ΕΙΑ

ΗΠΑ: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ εξαγωγών LNG - Οι προβλέψεις του ΕΙΑ
Η ανάκαμψη που σημειώνεται στην Ασία έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των τιμών στα επίπεδα των 10 δολ/ MMBtu για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, το οποίο θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη τιμή για αυτή τη φορά του έτους σε επτά χρόνια

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG)  των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν φέτος, καθώς η ζήτηση σε Ασία και Ευρώπη είναι υψηλή, ακόμη και κατά την περίοδο αιχμής, αναμεταδίδει το Oilprice.

Οι υψηλές εξαγωγές LNG όλων των εποχών από την Αμερική, σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου εκτός του τομέα της ενέργειας, αναμένεται να διατηρήσουν την τιμή spot κατά μέσο όρο πάνω από 3 δολ/MMBtu φέτος.

Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου είναι υψηλή

Η ανάκαμψη της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και η υψηλότερη από τη συνηθισμένη ζήτηση για την ανανέωση αποθεμάτων αερίου στην Ασία και την Ευρώπη έχουν διατηρήσει τις τιμές LNG σε αυτές τις βασικές περιοχές.

Mάλιστα, η ανάκαμψη που σημειώνεται στην Ασία έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των τιμών στα επίπεδα των 10 δολ/ MMBtu για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, το οποίο θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη τιμή για αυτή τη φορά του έτους σε επτά χρόνια. Η ζήτηση στην Κίνα είναι επί του παρόντος ισχυρή, όπως και η ζήτηση στην Ευρώπη, η οποία έστειλε τις ασιατικές τιμές spot LNG στα 10,95 $ / MMBtu την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας στο Reuters. Η τιμή spot της προηγούμενης εβδομάδας στην Ασία είχε αυξηθεί κατά 0,65 $.

Στην Ευρώπη, οι χώρες είχαν ήδη αρχίσει να ξαναγεμίζουν με φυσικό αέριο μετά από έναν σκληρό χειμώνα. «Μια κρύα περίοδος τον Απρίλιο προκάλεσε την εποχιακή απόσυρση του αποθέματος, επιδεινώνοντας την κατάσταση αποθήκευσης» ανέφερε τον περασμένο μήνα η Wood Mackenzie.

Αύξηση των εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ

Οι εξαγωγές LNG σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2021 στα 10,5 Bcf / d και κατά μέσο όρο 9,2 Bcf / d τον Απρίλιο, ο οποίος ήταν ο πιο παραγωγικός μήνας από το τότε (2016) που οι ΗΠΑ άρχισαν την εξαγωγική αυτή διαδικασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΙΑ, τα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών LNG συνεχίστηκαν τον Μάιο και υποστήριξαν τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου Henry Hub πάνω από 3,00 δολ./MMBtu.

Όπως αναφέρεται, κάθε μήνας από το Νοέμβριο του 2020 συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 υψηλότερων μηνών για τις εξαγωγές LNG στις ΗΠΑ, σημειώνει η ΕΙΑ. Έτσι, για το πλήρες έτος 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να φτάσουν τις εξαγωγές LNG στα 9,38 Bcf / d. Το επόμενο έτος, οι εξαγωγές LNG αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς σε μέσο όρο 9,22 Bcf / d, σύμφωνα με το STEO του Ιουνίου.

Aύξηση των τιμών φυσικού αερίου 

Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και οι υψηλές αμερικανικές εξαγωγές LNG έχουν τροφοδοτήσει ένα ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Οι καταιγίδες του Φεβρουαρίου και η σφοδρή κακοκαιρία στο Τέξας, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου καθώς τα αποθέματα μειώθηκαν γρήγορα εν μέσω ρεκόρ ζήτησης οικιακής κατανάλωσης.

Η ΕΙΑ εκτιμά ότι η spot τιμή θα είναι κατά μέσο όρο 2,92 δολ./MMBtu το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 3,07 δολ. / MMBtu για όλο το 2021. Το επόμενο έτος, η τιμή του Henry Hub ορίζεται σε μέσο όρο 2,93 δολ. / MMBtu, καθώς η αύξηση των εξαγωγών LNG αναμένεται να επιβραδυνθεί, ενώ η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί.

Tέλος, η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος, μετά την ύφεση το 2020 λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην πανδημία και της περικοπής της σχετικής παραγωγής φυσικού αερίου καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης