Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΙΕΑ για ανάκαμψη του πετρελαίου έως τα τέλη του 2022

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΙΕΑ για ανάκαμψη του πετρελαίου έως τα τέλη του 2022
Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, καθώς ο κορονοϊός μαινόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη

Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να υπερβεί τα προ-κορονοϊού επίπεδα έως το τέλος του 2022, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σήμερα (11/6)

Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2020, καθώς ο κορονοϊός μαινόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα φέτος καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και οι χώρες αίρουν σταδιακά και συντεταγμένα τους περιορισμούς.

Οι προβλέψεις για το 2022

Για το εν λόγω έτος, ο ΙΕΑ ναμένει μια επιπλέον αύξηση κατά 3,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στο μέσο όρο των 99,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα με την αύξηση στο τέλος του έτους που θα ξεπεράσει το επίπεδο της ζήτησης πριν από την κρίση του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προειδοποιεί στην μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου ότι «η ανάκαμψη θα είναι άνιση όχι μόνο μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ τομέων και προϊόντων».Η αργή διανομή εμβολίων, σημειώνει, θα μπορούσε να "θέσει σε κίνδυνο" οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Τέλος, ο τομέας των αερομεταφορών θα ανακάμψει πιο αργά από όλους καθώς οι κυβερνήσεις διατηρούν ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», προσθέτει ο IEA. Η ζήτηση βενζίνης μπορεί να χρειαστεί παραπάνω χρόνο να ανακάμψει καθώς συνεχίζεται η τηλεργασία, ενώ η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων αντισταθμίζει τις αυξημένες μετακινήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης