Χρηματιστήριο & Αγορές

Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ τα ελκυστικά δεδομένα - Οι αποτιμήσεις της BETA

Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΑΔΜΗΕ τα ελκυστικά δεδομένα - Οι αποτιμήσεις της BETA
Ποιές ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές ξεχωρίζουν - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εβδομάδα που έρχεται
Σχετικά Άρθρα

Με την ελληνική χρηματιστηρικακή αγορά να βρίσκεται σε πορεία προς την ζώνη των 940 -950 μονάδων, μετά και τα νέα υψηλά του S&P, oι ενεργειακές και βιομηχανικές μετοχές δείχνουν ότι παραμένουν βασικοί καταλύτες για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η Motor Oil αναδεικνύεται στην μετοχή των τελευταίων 15 ημερών, ευνοείται από την άνοδο των τιμών των πετρελαίου, καθώς και την βελτίωση της ζήτησης για τα προϊόντα της διύλισης. Είχε μετά την Goldman που την ξεχώρισε με τιμή - στόχο τα 17 ευρώ, την έκθεση της Euroxx με τιμή - στόχο τα 21 ευρώ.
Η άνοδος του όγκου συναλλαγών και η διακύμανση στα επίπεδα 14.60 -14.80 με ενδοσυνεδριακό υψηλό στην συνεδρίαση της Παρασκευής 11/6 τα 14,98 ευρώ, προϊδεάζει για την διάσπαση των 15 ευρώ. Με κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ ευρώ και με σειρά επενδυτικών προγραμμάτων στην διύλιση, στην διαχείριση απόβλήτων, σε ανανεώσιμες, αποθήκευση και υδρογόνο η κεφαλαιοποίηση είναι σε εμφανές discount έναντι των υπόλοιπων ενεργειακών ομίλων, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BETA το προσδοκώμενο P/E είναι 9,75 για το 2021 και 7,44 για το 2022.

Ο Μυτιληναίος με στόχο τα 20 ευρώ από την CITI παραμένει η πιο ισορροπημένη τοποθέτηση με P/Ε προσδοκώμενο  13,42 για το 2021 και 10,46 για το 2022 και μερισματική απόδοση 2,36%.

Ο Τιτάνας επίσης παρά το 25% από την αρχή του έτους έχει μπροστά του τόσο το μεγάλο πακέτο υποδομών των ΗΠΑ όσο και το Πακέτο Ανάκαμψης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BETA η μετοχή διαπραγματεύεται στο 16,17 P/Ε για τα κέρδη του 2021 και 13,96 για τα κέρδη του 2022 με μερισματική απόδοση 2,3%.

Ακολουθούν  από πλευράς ελκυστικότητας, ΑΔΜΗΕ με P/Ε 7,4 και 6,4 για το 2021 και 2022 και μερισμαστική απόδοση 3,79% και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με P/E 9,69 και 8,41 για το 2022.

Στις βασικές επιλογές από τον ευρύτερο χώρο θα έθετε κανείς και την Quest η οποία με τα υψηλά διαθέσιμα των 90 εκατ ευρώ που έλαβε αναμένεται είτε να προχωρήσει σε σημαντική επενδυτική κίνηση, είτε σε επιστροφή κεφαλαίου, είτε σε συνδυασμό των δύο.

Άνοδος με ρευστότητα και ουσία σύμφωνα με την BETA

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε ήταν μάλλον μια θετική έκπληξη για τους  εμπλεκόμενους της Αγοράς καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που  είναι σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσουν έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων.
Η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 65 δις ευρώ και ο Γενικός Δείκτης  θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα αν δεν
υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια ομάδα των δεικτοβαρών μετοχών που έχει στην σύνθεση του. Παρόλα αυτά η Αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών όσο και από πλευράς νέων.
Οι τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικέ και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο διεθνής παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων τουλάχιστον προς ώρας.
Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει τροφή για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές ιδέες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων λιανικής.

Στόχος οι 940 - 950 μονάδες

Τα κρούσματα και οι απώλειες της πανδημίας έχουν μειωθεί αισθητά κυρίως λόγω των εμβολιασμών, με νέες  άρσεις περιοριστικών μέτρων δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη τουριστική σεζόν η οποία θα έχει οικονομικό όφελος και διάχυση στην κατανάλωση και στην κυκλοφορία του χρήματος.
Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν απλά ένα θετικό μίγμα νέων που αποτυπώνεται στο ταμπλό αλλά βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών. Διαγραμματικά το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και συναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα. Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική
πτώση: Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία παρά μόνο ψυχολογική αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.
Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν
μας έχει σε συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις.
Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ λειτουργεί υποστηρικτικά στο να «χωνευτούν» ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών με την συνδρομή περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων.

Αναμφίβολα το γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Alpha Bank την Tρίτη 15 Ιουνίου που θα αποφασίσει για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ. Για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%.
Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα η τακτική γενική συνέλευση της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Φουρλής. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor Oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη.

Οι αποτιμήσεις


BETA2_1.PNG


Οι νέες μετοχές της Aegean Air θα από την ΑΜΚ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Λήξεις Παραγώγων - Η ΕΒΑΛΑΧΑΛΚΟΡ στους δείκτες

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Eκτός από τις αλλαγές στον FTSE-25 θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx.
Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ.
Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και  ΟΛΠ ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%). Σε ότι αφορά τον Eurostoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των αναδυόμενων αγορών όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Φουρλή στον FTSE-25.
Την ίδια ημέρα (18/6) κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές  και δείκτες.
Στις ΗΠΑ, ξεκινούν οι δημοσιεύσεις για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου με τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στις 15 Ιουνίου (Oracle) και 17 Ιουνίου (Adobe). Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς τα κέρδη των εταιριών του S&P-500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 59,4% σε σχέση με το περυσινό -ιδιαίτερα αδύναμο λόγω πανδημίας- δεύτερο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης