Ενέργεια

Στο επίκεντρο της Ιταλίας εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο επίκεντρο της Ιταλίας εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η Stellantis έχει σήμερα δύο gigafactory έργα στην Ευρώπη, στη Γαλλία και στη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία στοχεύει να προωθήσει συνολικές επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis να αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, ανέφεραν τρεις κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Συγκεκριμένα, η Ρώμη έχει διαθέσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος για το έργο κατασκευής ενός gigafactory στην Ιταλία. Φορείς της κυβέρνησης εκφράζουν την πεποίθησή τους, ότι αυτή η κίνηση είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω επενδύσεις από βιομηχανικούς και χρηματοοικονομικούς εταίρους.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της Ρώμης είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο σχέδιο σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με μερίδιο που κατέχει η Stellantis, παρόλο που εξετάζονται και άλλες επιλογές, ανέφερε μια από τις πηγές. Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η Stellantis είχε προσφερθεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή του σχεδίου (αρνήθηκε να κάνει σχόλιο επ’ αυτού).

Παράλληλα, η ανώτατη διοίκηση της Stellantis συναντήθηκε πέντε φορές με τον υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης, Roberto Cingolani τους τελευταίους μήνες, ανέφερε πηγή του υπουργείου, προσθέτοντας ότι μια συνάντηση περιελάμβανε επίσης διαχειριστές από την ACC, την κοινοπραξία μπαταριών μεταξύ PSA και TotalEnergies.

Η απαραίτητη συγκατάθεση

Οι πηγές προειδοποίησαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαζόταν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για να βεβαιωθεί ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων. Το εν λόγω εργοστάσιο θα απασχολεί έως και 500 νέους εργαζομένους έως το 2030. Το έγγραφο στοχεύει σε χρηματοδότηση περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι εκείνη την ημερομηνία, αν και μια πηγή του υπουργείου δήλωσε ότι αυτό είναι απίθανο.

Υπενθυμίζεται ότι η Stellantis έχει σήμερα δύο gigafactory έργα στην Ευρώπη, στη Γαλλία και στη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθετα εργοστάσια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασιστούν το 2021 για να υποστηρίξουν τη μετάβασή της εταιρείας στην ηλεκτροκίνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης