Ενέργεια

ΡΑΕ: Εξετάζει Ρήτρες αναπροσαρμογής με επιμερισμό και στους Προμηθευτές

ΡΑΕ: Εξετάζει Ρήτρες αναπροσαρμογής με επιμερισμό και στους Προμηθευτές
Η ΡΑΕ βλέπει αυξήσεις και στις τιμές των νοικοκυριών

Tην ανάληψη μέρους του ρίσκου από τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τους προμηθευτές εξετάζει η ΡΑΕ προκειμένου να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα με μηδενικό ρίσκο.
Bάσει αυτής, αφού έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με τους προμηθευτές και έχει ελέγξει τα στοιχεία εφαρμογής των ρητρών αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν διερευνά νομικά τη δυνατότητα ανάληψης ενός ποσοστού των αυξήσεων που προκύπτουν από την ενεργοποίησή τους, από τους ίδιους.

Η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει στους προμηθευτές στον επόμενο κύκλο επαφών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, θα προβλέπει την υιοθέτηση είτε σταθερών τιμολογίων, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή το ακριβές κόστος του ρεύματος είτε μεταβλητά τιμολόγια με ρήτρες που θα μεταφέρουν στον καταναλωτή το 70% του αυξημένου κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς. Το υπόλοιπο 30% θα το απορροφά ο προμηθευτής.

Οι αυξήσεις των τιμών CO2 και οι προβλέψεις

Παράλληλα θα ζητηθεί από τους προμηθευτές να επαναδιατυπώσουν τους όρους ενεργοποίησης της Ρήτρας αναπροσαρμογής, ώστε να είναι διαφανείς και ξεκάθαροι για τους καταναλωτές από την αρχή. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι η πρόταση να τύχει αποδοχής από την αγορά μέσω μιας άτυπης συμφωνίας κυρίων ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία ωστόσο εξετάζονται από τις νομικές υπηρεσίες της.
Αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί να αντιμετωπίσει η ΡΑΕ θέτοντας άτυπους κανόνες, είναι ο περιορισμός της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, αποτέλεσμα της κούρσας των τιμών των CO2 αλλά και της μικρότερης κλίμακας αυξήσεων της τιμής του φυσικού αερίου.

Η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει σκαρφαλώσει στα 75,53 ευρώ η μεγαβατώρα από 45,1 ευρώ η μεγαβατώρα το 2020.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η μέση τιμή των CO2 έφτασε στα 31,7 ευρώ ο τόνος έναντι μέσης τιμής το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι στα 24 ευρώ ο τόνος.
Χθες οι τιμές των CO2 διαπραγματεύονταν στα 53 ευρώ ο τόνος στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Ένωσης Εμπορίου Εκπομπών (IETA) θα κυμανθούν στα 47,25 ευρώ τον τόνο μεταξύ 2021 και 2025 και στα 58,62 ευρώ τον τόνο μεταξύ 2026 και 2030, καθώς η ΕΕ θέτει πιο αυστηρούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης