Ενέργεια

Ο φιλόδοξος ενεργειακός μετασχηματισμός της Equinor ως το 2035 - Οι στόχοι για ΑΠΕ και υδρογόνο

Ο φιλόδοξος ενεργειακός μετασχηματισμός της Equinor ως το 2035 - Οι στόχοι για ΑΠΕ και υδρογόνο
Η Equinor αναμένει να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 12–16 GW έως το 2030

Η Equinor αυξάνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις χαμηλού άνθρακα σε περισσότερο από το 50% των ακαθάριστων ετήσιων κινήσεών της έως το 2030, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για να επιταχύνει τη μετάβασή της μακριά από τα ορυκτά καύσιμα.

Η εταιρεία αναμένει ακαθάριστες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021 έως το 2026 και θα αυξήσει το μερίδιο των ακαθάριστων κεφαλαιουχικών δαπανών για λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα από περίπου 4% το 2020 σε περισσότερο από 50% έως το 2030.

Παράλληλα, στις δεσμεύσεις της εντάσσονται η μείωση κατά 20% στην καθαρή ένταση άνθρακα έως το 2030 και 40% έως το 2035, ως μέρος της στρατηγικής της. Αυτές οι ενδιάμεσες φιλοδοξίες αποτελούν μέρος του στόχου της Equinor να είναι μια καθαρή εταιρεία μηδέν έως το 2050.

Τα δεδομένα για τις ΑΠΕ

Η Equinor αναμένει να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 12–16 GW έως το 2030. Προσαρμόζει τις αναμενόμενες πραγματικές αποδόσεις της βάσης του έργου στο 4-8% και «παραμένει αποφασισμένη» για να αποκομίσει υψηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων μέσω χρηματοδότησης έργων και μειώσεων.

Επίσης, έχει εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέγραψε υπεραξία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένει να αποδώσει ονομαστικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων στο εύρος 12-16% από τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με συμβόλαια παραλαβής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Η στρατηγική μας υποστηρίζεται από σαφείς δράσεις για την επιτάχυνση της μετάβασής μας, αυξάνοντας παράλληλα τις ταμειακές ροές και τις αποδόσεις. Βελτιστοποιούμε το χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου για να παρέχουμε ακόμη ισχυρότερες ταμειακές ροές και αποδόσεις με μειωμένες εκπομπές από την παραγωγή και αναμένουμε σημαντική κερδοφόρα ανάπτυξη εντός των ανανεώσιμων πηγών και των λύσεων χαμηλού άνθρακα. Δημιουργούμε αξίες ως προς την ενεργειακή μετάβαση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Anders Opedal, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Equinor.

Τέλος, μέχρι το 2035, η Equinor στοχεύει στην ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης 15-30 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως και στην παροχή καθαρού υδρογόνου σε τρεις έως πέντε βιομηχανικές ομάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης