Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Κρίσιμα τα Υπεράκτια και τα πιλοτικά Αποθήκευσης για τις ΑΠΕ

ΑΔΜΗΕ: Κρίσιμα τα Υπεράκτια και τα πιλοτικά Αποθήκευσης για τις ΑΠΕ
Κομβικός ο ρόλος των διασυνδέσεων και των επεκτάσεων δικτύου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και την αποθήκευση ενέργειας

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των έργων ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, για την επίτευξη του στόχου της κατακόρυφης αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις που μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα έχουν δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο που υπερκαλύπτει τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030 κατά σχεδόν 2 GW.

Οι διασυνδέσεις των νησιών, οι διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες αλλά και η ενίσχυση του εθνικού συστήματος Μεταφοράς με τη δημιουργία ενός κορμού 400 kV σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, θέτουν τις βάσεις για δημιουργία ηλεκτρικού χώρου για ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα.

Παράλληλα, η επέκταση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς στο νησιωτικό χώρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, δεδομένου ότι μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος.

Παραμένει η σημαντική εκκρεμότητα με την αξιολόγηση των ογκωδών φακέλλων για τις ΑΠΕ.

Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας

Στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης ο κομβικός ρόλος που μπορούν να αποκτήσουν τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς η ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του.

Για το λόγο αυτό  ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί δύο σχετικά πιλοτικά προγράμματα:

  • Το έργο εγκατάστασης συσσωρευτών ισχύος 7-10 MW στην Νάξο με ικανότητα αποθήκευσης 4 MWh έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και ένταξης στο σύστημα το 2022 και φυσικά θα συμβάλλει στην κατάργηση των πετρελαϊκών μονάδων με τα συνεπακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη.
  • Το έργο εγκατάστασης συσσωρευτών της SUNLIGHT ισχύος 20 MW και αποθηκευτικής χωρητικότητας 20 MWh στην Θήβα που αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ειδικότερα η πορεία των σημαντικών έργων που έχει ήδη δρομολογήσει ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ έχει ως εξής:

1.      Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Η «μεγάλη» διασύνδεση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ, προχωρά κανονικά :

a.       Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού.

b.      Έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων στα εργοστάσια των αναδόχων καθώς και μέρος του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η ηλέκτριση του έργου αναμένεται για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου:

Στις 20/5 ολοκληρώθηκε η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και η νέα γραμμή είναι έτοιμη για λειτουργία. Εντός της θερινής περιόδου αναμένεται να μεταφέρει τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία από την ηπειρωτική χώρα προς την Κρήτη.

2.      Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων: Η Δ’ Φάση (διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με την Νάξο) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 170 εκ. ευρώ.

Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για τον υποσταθμό και τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης Νάξου και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανάδοχοι του έργου. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα υπόλοιπα νησιά θα ακολουθήσουν εντός του έτους. 

3.      Επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο:

a.       Δυτικός Διάδρομος Το έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου είναι έτοιμο κατά 98%.

Εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο πυλώνων στα Καλάβρυτα εξαιτίας αντιδράσεων τοπικών παραγόντων. Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης ή παράκαμψης των αντιδράσεων αυτών.

Στο έργο εντάσσεται και το υποβρύχιο καλώδιο 400 kV μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου το οποίο έχει εγκατασταθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2019.

b.      Ανατολικός Διάδρομος: Μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η Γ.Μ. Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο ΚΥΤ Κορίνθου. Το έργο, που θα ενισχύσει περαιτέρω το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς με την επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο μέσω της νέας γραμμής Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και συνδέεται με το παρακάτω έργο, την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

4.      Η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Το έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου συμβασιοποιήθηκε στις 6/5, έναντι τιμήματος 45,7 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη Γ.Μ. Κόρινθος-Κουμουνδούρος, τα δύο έργα έχουν προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης