Ενέργεια

IOSCO: Τον Ιούλιο του 2020 οι πρώτοι κανόνες αξιολόγησης ESG

IOSCO: Τον Ιούλιο του 2020 οι πρώτοι κανόνες αξιολόγησης ESG

Έως τον Νοέμβριο η σύνταξη υποχρεωτικών παγκόσμιων προτύπων για γνωστοποιήσεις εταιρειών σχετικά με την κλιματική αλλαγή

 

Η παγκόσμια ρυθμιστική αρχή αξιών σχεδιάζει να δημοσιεύσει τον Ιούλιο το πρώτο ρυθμιστικό κανονισμό της για τους δείκτες των επιδόσεων εταιρικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) προκειμένου να περιορίσει την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων για τα υπερβολικά πράσινα διαπιστευτήρια.

Η ανησυχία για το λεγόμενο greenwashing έχει αυξηθεί καθώς περισσότερα κεφάλαια διοχετεύονται σε φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, δημιουργώντας μια αυξανόμενη αγορά για αξιολογήσεις σχετικά με το πώς διαφορετικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ESG.

Ο Ashley Alder, πρόεδρος της IOSCO στην οποία υπάγονται οι ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε ότι πολλές χώρες δεν έχουν κανόνες για τους δείκτες ESG.
"Πολλοί από την πλευρά της αγοράς και πώλησης έχουν δείξει πολύ καθαρά πόσο συγκεχυμένη είναι η πολλαπλότητα των διαφορετικών επιλογών αξιολόγησης ESG, εγείροντας ξανά σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνάφεια, την αξιοπιστία και το πράσινο πλύσιμο", δήλωσε ο Alder στην εκδήλωση City Week της City & Financial την Τετάρτη.
«Εργαζόμαστε τώρα για τρόπους διασφάλισης καλύτερης διαφάνειας και σαφέστερων ορισμών. Το έργο μας είναι πιθανό να περιλαμβάνει καθοδήγηση σε παρόχους υπηρεσιών και οργανισμούς αξιολόγησης, μαζί με συστάσεις για ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων».

Το κλίμα στη διαχείριση κινδύνου

Η IOSCO πρόκειται να δημοσιεύσει την έκθεση στα μέσα Ιουλίου. Ζητεί επίσης τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να ενσωματώσουν πιο ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα στη διαχείριση κινδύνου τους, καθώς οι εταιρείες στις οποίες επενδύουν αντιμετωπίζουν πιο αυστηρούς κανόνες αποκάλυψης ESG.

"Είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ποιοτικών πληροφοριών σε τελικούς επενδυτές", δήλωσε ο Alder.
Η IOSCO συνεργάζεται με το Ίδρυμα IFRS για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού έως τον Νοέμβριο για τη σύνταξη υποχρεωτικών παγκόσμιων προτύπων για γνωστοποιήσεις εταιρειών σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Μέλη της IOSCO όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να εργάζονται για τους δικούς τους κανόνες αποκάλυψης, δημιουργώντας κάποιες διαφορές, δήλωσε ο Alder. Είναι επομένως απαραίτητο, αυτές οι εγχώριες προσεγγίσεις να καταστούν πλήρως διαλειτουργικές με την παγκόσμια γραμμή βάσης να αναπτύσσεται από τα ΔΠΧΠ για την αποφυγή συγκρούσεων και τη δημιουργία περισσότερου «θορύβου» στο σύστημα, πρόσθεσε ο Alder.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης