Ενέργεια

Σε ετοιμότητα το Ιράν για επιστροφή στις αγορές - Μεταφέρει πετρέλαιο στα τάνκερς

Σε ετοιμότητα το Ιράν για επιστροφή στις αγορές - Μεταφέρει πετρέλαιο στα τάνκερς
Δεξαμενόπλοια με 8 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, βρίσκονται έξω από τις ακτές της Σιγκαπούρης
Το Ιράν θα μπορούσε γρήγορα να εξάγει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που διατηρεί σε αποθεματικό εάν καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και μεταφέρει το πετρέλαιο στη σωστή θέση προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη επανεκκίνηση , ανέφεραν trader και βιομηχανικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου τον έκτο γύρο έμμεσων συνομιλιών τους για την αναζωογόνηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από την οποία αποχώρησαν με απόφαση του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Trump το 2018. Ο Trump επέβαλε κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, οδηγώντας τα διυλιστήρια σε πολλές χώρες να αποφύγουν το ιρανικό αργό και αναγκάζοντας την Τεχεράνη να αντλεί πολύ λιγότερο από την ικανότητα της.
Το Ιράν έχει τα τέσσερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τον "μαύρο χρυσό".
Εάν και όταν η διοίκηση του αμερικανού προέδρου Biden και η ιρανική κυβέρνηση προχωρήσουν σε συμφωνία που οδηγεί στην άρση των κυρώσεων, το Ιράν σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τα τρέχοντα 2,1 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου πετρελαίου.

Παραγωγή και αποθήκευση

Αυτό θα επέστρεφε το επίπεδο παραγωγής της χώρας στο σημείο που ήταν πριν από τις κυρώσεις, αλλά θα χρειαζόταν χρόνος λόγω των ετών χαμηλών επενδύσεων σε ώριμες πετρελαιοπηγές και της πολύ μειωμένης παραγωγής.
Ενώ εργάζεται για την ενίσχυση της παραγωγής, η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) αναμένεται να εξάγει από χερσαία και υπεράκτια αποθήκευση η οποία περιέχει έως και 200 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με εταιρείες παροχής συμβουλών και παρακολούθησης ενέργειας.
Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να εξάγει επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd, ή 1% της παγκόσμιας προσφοράς, για περισσότερο από έξι μήνες.
"Το Ιράν θα χρησιμοποιήσει σχεδόν 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματος αργού, εκ των οποίων 30-35 εκατομμύρια βαρέλια αποθηκεύθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα σε λίγους μήνες από την κατάργηση των κυρώσεων", δήλωσε ο Iman Nasseri, διευθύνων σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή της FGE.
Αύξηση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ιρανικού αργού θα ασκήσει πτωτική πίεση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, αλλά η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει την πρόσθετη προσφορά σχετικά γρήγορα.

Η ζήτηση καυσίμων αυξάνεται καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους ήταν προσεκτικοί σχετικά με την αύξηση της προσφοράς στην αγορά εν μέρει για να αποφευχθεί ένα σοκ σε περίπτωση επιστροφής του ιρανικού εφοδιασμού.
"Από μακροοικονομική προοπτική, η επιστροφή ιρανικών βαρελιών στην αγορά δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις προθέσεις του ΟΠΕΚ + να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή όσο η ζήτηση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να ανακάμπτει", δήλωσε ο Florian Thaler, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής συμβούλων της OilX.

Προετοιμασία για εξαγωγές

Το Ιράν αύξησε τον όγκο του αργού που έχει αποθηκεύσει στα πετρελαιοφόρα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler, σε μια προετοιμασία για επανεκκίνηση των εξαγωγών. Μερικά από αυτά τα τάνκερ βρίσκονται ήδη στην Ασία, ιστορικά η μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου του Ιράν.
"Προς το παρόν εκτιμάται ότι περίπου 78 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και συμπυκνωμάτων αποθηκεύονται σε πλοία και αυτό συγκρίνεται με 41 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια στιγμή πέρυσι", δήλωσε ο Homayoun Falakshahi, ανώτερος αναλυτής της Kpler.
"Πολλά δεξαμενόπλοια είναι ήδη σταθμευμένα κοντά στις αγορές της Ανατολικής Ασίας, οπότε θα μπορούσε να είναι θέμα ημερών", πρόσθεσε.
Τα δεξαμενόπλοια που κατέχουν 8 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωμάτων, βρίσκονται έξω από τις ακτές της Σιγκαπούρης για να πραγματοποιήσουν μεταφορές όταν χρειασθεί, ανέφεραν πηγές της ναυτιλίας.
Το Ιράν μείωσε τις εξαγωγές προς την Κίνα τον Απρίλιο και το Μάιο και αποθήκευσε περισσότερο με σκοπό να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή όταν αρθούν οι κυρώσεις, δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος.

Το ιρανικό πετρέλαιο σε πλωτή αποθήκευση ανήλθε σε 50 εκατομμύρια έως 60 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συμβούλων FGE, IHS Markit και OilX.
Η FGE και η OilX δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιρανικής πλωτής αποθήκευσης ήταν συμπύκνωμα, μια πρώτη ύλη για πετροχημικά εργοστάσια στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με την FGE, το Ιράν διαθέτει περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια αργού και συμπυκνώματος στην ξηρά, σχεδόν το ένα τρίτο σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, κυρίως στην Κίνα.
Δύο δυτικές εμπορικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχε μεταξύ 20 έως 30 εκατομμυρίων βαρελιών αποθηκευτικού χώρου σε αυτήν την περιοχή της Κίνας που προοριζόταν για ιρανικό πετρέλαιο.
Κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εισέλθει στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια μισθώνουν για αποθήκευση γης στην ανατολική επαρχία Shandong - το κέντρο ανεξάρτητων διυλιστηρίων της Κίνας - και την επαρχία Liaoning της βορειοανατολικής Κίνας. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 13 εκατομμύρια βαρέλια αποθηκευτικού χώρου προορίζονται για την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης