Ενέργεια

ΡΑΕ: Ενδεικνυόμενες οι άμεσες συνδέσεις ώριμων έργων αποθήκευσης

ΡΑΕ: Ενδεικνυόμενες οι άμεσες συνδέσεις ώριμων έργων αποθήκευσης
Tο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 700 MW

 Στο έλλειμμα ευέλικτων μονάδων φυσικού αερίου έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, και η καθυστέρηση στην υλοποίηση επενδύσεων στην αποθήκευση, τεχνολογία με κομβικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης, αφού εξομαλύνει την ασταθή παραγωγή των ΑΠΕ συμβάλλοντας στην διατήρηση της επάρκειας ισχύος και της αξιοπιστίας του συστήματος.

 Οι τεχνολογίες αποθήκευσης μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία απανθρακοποίησης και αυτό γιατί διασφαλίζουν ταχύτερη αδειοδότηση και πιο γρήγορη κατασκευή καθώς δεν απαιτούν μαζικές εκτάσεις ή και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το σύστημα.

 Παράλληλα συμβάλουν καταλυτικά στην μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς η συμμετοχή τους στην αγορά περιορίζει το κόστος εξισορρόπησης, αφού μεγαλύτερη ευστάθεια του δικτύου συνεπάγεται μικρότερη αγορά εξισορρόπησης.

 Παρά το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης από ελληνικές και ξένες εταιρίες, το οποίο ενισχύεται από την διασφάλιση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδότησης με κονδύλια ύψους 450 εκατ. ευρώ και την προοπτική ενίσχυσης μέσω του Μηχανισμού CRM δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους.

 Σε αναμονή νέου θεσμικού πλαισίου επενδύσεις 1,8 δις. Ευρώ

 Στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έργα αποθήκευσης (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά) συνολικής ισχύος 9.000 MW. Προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίησή τους έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση 3.000 MW αξιοποιώντας το πλαίσιο αδειοδότησης θερμικών μονάδων. Ωστόσο, στο σύνολό τους τα έργα αυτά που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 1,8 δις. ευρώ βρίσκονται εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου.

 Το ΥΠΕΝ συνέστησε τον Δεκέμβριο του 2020 Ομάδα Εργασίας για να καταρτίσει πρόταση για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης, συμμετοχής στην αγορά και στήριξης των διαφόρων τύπων σταθμών αποθήκευσης ενέργειας. Η ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου αναμενόταν αρχικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, μέσα στον Ιούνιο ενώ έχει μεταφερθεί για τον Οκτώβριο.

 Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. 

Πρόθεση του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει είναι οι άδειες που έχουν εκδοθεί ήδη από τη ΡΑΕ να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αδειοδότησης και να εξεταστούν από μηδενική βάση όλα τα επενδυτικά σχέδια σε ότι αφορά τη σύνδεσή τους με το δίκτυο στη λογική του να μην έχουν προτεραιότητα. 

«Φρένο» σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα 

Με τον τρόπο αυτό βάζει «φρένο» σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα με το που θα διασφαλίσουν όρους σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και να συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος, κάτι που έχει σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγηθεί και η ΡΑΕ.

 Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προώθησης και άμεσης ενσωμάτωσης της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) προχώρησε σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas, προκειμένου να συστήσουν την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία έχει ως άμεσο στόχο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Συνδέσμου (association) με την ευρεία συμμετοχή, όσο το δυνατόν περισσότερων, εμπλεκόμενων φορέων με τον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης