Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υβριδικό μοντέλο Κρήτης: Tι πρέπει να καλύπτουν οι ΥΚΩ για την βιωσιμότητα του project

Υβριδικό μοντέλο Κρήτης: Tι πρέπει να καλύπτουν οι ΥΚΩ για την βιωσιμότητα του project
Σε εφεδρεία μέχρι τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης θα πρέπει να παραμείνουν οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Με στόχο έως το τέλος Ιουλίου να αρχίσει η εμπορική λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί το υβριδικό μοντέλο συμμετοχής στην αγορά του διασυνδεδεμένου συστήματος, το ΥΠΕΝ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και να εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Οι βασικές ρυθμίσεις του υβριδικού μοντέλου

Όλα δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τα απορρίμματα και όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς της Κρήτης θα αφορούν:

  • Τις βασικές αρχές και τους ορισμούς της υβριδικής λειτουργίας της αγοράς
  • Τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων όσον αφορά την εκπροσώπηση των ΑΠΕ, την τιμολόγηση του ΕΤΜΕΑΡ που θα γίνεται πλέον από τον ΔΑΠΕΕΠ και τις ΥΚΩ οι οποίες πρέπει να καλύπτουν τη διαφορά στο κόστος παραγωγής της Κρήτης σε σχέση με το κόστος του διασυνδεδεμένου συστήματος. Ειδικά για τις ΥΚΩ το ΥΠΕΝ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν θα αφορούν μόνο τις τοπικές θερμικές μονάδες ή και την παραγωγή από ΑΠΕ. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί να αφορά μόνο τις θερμικές μονάδες και το επιπλέον ποσό να πηγαίνει στον ΕΛΑΠΕ.
  • Τη μεταφορά των παγίων του δικτύου υψηλής τάσης από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος και θα αναλάβει τη διαχείριση του Μικρού Διασυνδεδεμένου Συστήματος όπως θα ονομάζεται η Κρήτη.
  • Τη μεταφορά των συμβάσεων των ΑΠΕ της Κρήτης από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΔΑΠΕΕΠ με εφαρμογή όλων των σχετικών όρων και παράλληλη μεταφορά των σχετικών χρηματοροών απευθείας στον ΕΛΑΠΕ.
  • Τον καθορισμό της ημέρας έναρξης της εμπορικής λειτουργίας που θα γίνει με υπουργική απόφαση

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2020 η επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης της Κρήτης, υπολογίζεται σε 355 εκατ. ευρώ.

Το κόστος αυτό θα μειωθεί με τη λειτουργία της διασύνδεσης Πελοποννήσου – Κρήτης η οποία θα μπορεί να καλύπτει το 30-35% των αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού και θα μηδενιστεί με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης Ηράκλειο - Αττική που προσδιορίζεται για το 2023.

Σε λειτουργία οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Πάντως επισημάνθηκε στην ημερίδα ότι μέχρι τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία / εφεδρεία οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για να καλύπτουν τη ζήτηση σε περίπτωση βλάβης ή σε περιόδους συντήρησης της διασύνδεσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης σημείωσε επ' αυτού πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο επιμέρους λογαριασμός για τις ΑΠΕ του νησιού πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ώστε να μην χρειαστούν διορθώσεις όταν τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη διασύνδεση.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη κυμαίνεται στις 3,3 TWh ετησίως (στην ηπειρωτική χώρα αντίστοιχα είναι 50 TWh). Η αιχμή του φορτίου στο νησί είναι 700 MW ενώ η ισχύς των διασυνδέσεων είναι 250 MW για τη μικρή και 1.000 MW για τη μεγάλη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης