ΡΑΕ: Διαγωνισμοί για 200 MW ΑΠΕ στην Κρήτη μόλις δώσει το οκ η ΕΕ

ΡΑΕ: Διαγωνισμοί για 200 MW ΑΠΕ στην Κρήτη μόλις δώσει το οκ η ΕΕ
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση της σταθερής τιμής με την οποία αμείβονται οι ΑΠΕ προς όφελος του καταναλωτή

Επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 2,4 δις ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των ανταγωνιστικών διαδικασιών που εφαρμόζει η ΡΑΕ, ενώ οι νέες μονάδες πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο τα επόμενα δυο – τρία χρόνια αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Μάλιστα η Αρχή έχει ήδη υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ το σχέδιο της για να ανοίξει ένας νέος κύκλος  διαγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, με όρους που θα έχουν διαφορά από τους διαγωνισμούς της περιόδου 2018-2020. Το πράσινο φως από την Κομισιόν αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Μετά την έγκριση της Ε.Ε. άμεσα οι νέοι διαγωνισμοί

Χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή για το υβριδικό μοντέλο αγοράς ηλεκτρισμού στην Κρήτη, ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ Δρ Διονύσης Παπαχρίστου δήλωσε ότι μόλις δοθεί ή έγκριση από  την ΕΕ,  η Αρχή θα μπορούσε να διενεργήσει ανταγωνιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση στην Κρήτη ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW, εκ των οποίων τα 100 MW  φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα 100 MW αιολικά.

Συνολικά από το 2018 που ξεκίνησε ο θεσμός των διαγωνισμών για την εγκατάσταση ΑΠΕ, η ΡΑΕ έχει διενεργήσει 17 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, στις οποίες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από έργα ισχύος 3,06 GW σε φωτοβολταϊκά και αιολικά. Η όλη διαδικασία έφερε επενδύσεις συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ, οι οποίες θα συνδεθούν με το δίκτυο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση της σταθερής τιμής με την οποία αμείβονται οι ΑΠΕ προς όφελος του καταναλωτή,  ενώ η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε διακρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μια βέλτιστη πρακτική για την καινοτομία της, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και τον φιλικό τρόπο χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μάλιστα για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υποψήφιων επενδυτών εκπόνησε ενημερωτικά σεμινάρια και πρόγραμμα εκμάθησης και χρήσης της πλατφόρμας με εικονικές δημοπρασίες.

Το Μάιο του 2021 έκλεισε ο «κύκλος»

Η τελευταία ηλεκτρονική δημοπρασία, με την οποία έκλεισε ο τρέχον κύκλος των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξε το 2018, έγινε τον Μάιο του 2021 και αφορούσε στην εγκατάσταση 350 MW από αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Επρόκειτο για μία από τις τεχνολογικά ουδέτερες δημοπρασίες, ανοικτή  ταυτόχρονα τόσο σε αιολικά ισχύος ως και 50 MW όσο και σε φωτοβολταϊκά ισχύος ως και 20 MW με κριτήριο το κόστος ανά μεγαβατώρα

Στη δημοπρασία συμμετείχαν έργα συνολικής ισχύος 1.090 MW για δημοπρατούμενη ισχύ 350 MW, η οποία καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου (349,9 MW) πετυχαίνοντας τη χαμηλότερη ίσως τιμή  πράσινης ενέργειας: H σταθμισμένη τιμή ήταν 37,6 ευρώ/MWh, με ελάχιστη τιμή προσφοράς  τα 32,97 ευρώ/MWh και ανώτερη τα 51,2 ευρώ/MWh, πολύ κοντά στην τιμή-οροφής,  τα 53,86 ευρώ/MWh.

Από τα έργα που συμμετείχαν στη δημοπρασία, εκ των οποίων τα 16 αφορούσαν αιολικά συνολικής ισχύος 343,85 MW  και τα 109 φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 741,42 MW, τελικώς πέρασαν μόνον φωτοβολταϊκά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης