Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Στα 3 δισ το EV, στα 4,863 δισ τα πάγια σύμφωνα με την Grant Thornton

ΔΕΔΔΗΕ: Στα 3 δισ το EV, στα 4,863 δισ τα πάγια σύμφωνα με την Grant Thornton
Στην ανάρτηση των εγγράφων που αφορούν την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, προχώρησε σήμερα 7/7/2021 η ΔΕΗ.

Στην ανάρτηση των εγγράφων που αφορούν την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την απότίμηση του Συμβούλου Grant Thornton το Enterprise Value του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3 δισ ευρώ.
Η καθαρή του θέση σε 953,662 εκατ ευρώ, η αξία των παγίων στα 4,863 δισ και οι συνολικές δανειακές υποχρέωσεις στα 1,472 δισ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος στην έκθεση:

Για λόγους πληρότητας της ανωτέρω επισήμανσης αναφέρεται ότι δεδομένης της μη ύπαρξης θετικού καθαρού κεφαλαίου κίνησης για την περίοδο του οικονομικού μοντέλου του «Συμβούλου – Εκτιμητή», η  Αξία των παγίων στοιχείων που δύναται να συντηρήσει ο Κλάδος Διανομής, δεν θα πρέπει να ξεπερνά την Αξία της Επιχείρησης (Business Enterprise Value) που προσδιορίσθηκε στο ποσό των € 3,007 δις, ποσό το οποίο υπολείπεται από την αξία των εξειδικευμένων παγίων του Τομέα που έχει υπολογισθεί σε € 5,833 δις περίπου, με αποτέλεσμα να προκύπτει για τον Κλάδο Διανομής Οικονομική Απαξίωση της τάξεως του 22%, εφόσον ληφθούν υπόψη τα Έργα υπό Εκτέλεση (CIP) και οι Επιχορηγήσεις Πελατών (Customer Contributions).

Η μεθοδολογία

Ο «Σύμβουλος – Εκτιμητής» αναφέρει ότι Οικονομική Απαξίωση της τάξεως του 22% στον Κλάδο Διανομής της «ΔΕΗ», προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη καθαρά τα έσοδα τα οποία δύναται να επιτύχει ο εν λόγω Κλάδος υπό καθεστώς ρυθμιζόμενης αγοράς και των δυνατοτήτων την οποία έχει να ανταποκριθεί στις κεφαλαιουχικές του δαπάνες (επενδύσεις) και ταμειακές του ανάγκες. Το οικονομικό μοντέλο του «Συμβούλου – Εκτιμητή», διαμορφώθηκε αφενός με ανάλυση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων (Prospective P&L) και αφετέρου με την εφαρμογή της Τεχνικής των Απομειούμενων Ταμειακών Ροών (DCF) για τον Τομέα Διανομής.
Κατά την οικονομική μελέτη την οποία πραγματοποίησε ο «Σύμβουλος – Εκτιμητής», έλαβε υπόψη στο οικονομικό μοντέλο που διαμόρφωσε τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Κλάδου Διανομής στην αρχή της περιόδου, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, τις συνεισφορές πελατών, τις ρυθμιστικές αποσβέσεις, καθώς και το κεφάλαιο κίνησης που έχει εγκριθεί από την ΡΑΕ, οπότε και κατέληξε στο RAB του τέλους της περιόδου.
Στη συνέχεια υπολογίζοντας την απόδοση στο RAB και τα ποσοστά κινδύνου στα κόστη της ΔΕΔΔΗΕ και άλλες παρόμοιες παραμέτρους, κατέληξε στο ποσό αξιοποίησης του δικτύου (Network usage fee) το EBIDA, το EBIT για να καταλήξει μετά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος (22%) στο Free Cash Flow to Firm.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψη τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX), τις πώλησης παγίων και τα ποσά των εισπρακτέων και πληρωτέων λογαριασμών, κατέληξε στο καθαρό κεφάλαιο κίνησης του Κλάδου Διανομής.
Επισημαίνεται ότι το προσαρμοσμένο κατά την ημερομηνία αναφοράς, Καθαρό Κεφάλαιο Κίνησης (FCF) που υπολογίσθηκε για τον Κλάδο Διανομής της ΔΕΗ, ξεκίνησε με θετικό μέγεθος το έτος 2021 € 82 εκ., ενώ για τα έτη 2023-2024 δημιουργεί αρνητικό μέγεθος (-€ 33 εκ. & -€1εκ. αντίστοιχα) και επανέρχεται σε θετικό πρόσημο από το έτος 2025 καταλήγοντας τον τερματικό χρόνο σε €165 εκ.
Για την μετατροπή των μελλοντικών ταμειακών ροών σε Παρούσα Αξία με ημερομηνία αναφοράς την 31/03/2021, υπολογίσθηκε ξεχωριστά, για να αξιοποιηθεί ως συντελεστής προεξόφλησης, το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC), για τον Κλάδο Διανομής του «Πελάτη».

Περισσότερα εδώ, αναλυτικά:

Στα εν λόγω έγγραφα συμπεριλαμβάνεται από 31.3.2021 η Λογιστική Κατάσταση Μετασχηματισμού και η Έκθεση Αποτίμησης της εύλογης αξίας του Κλάδου Δικτύου Διανομής, καθώς και η Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα έγγραφα και την Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης