Περιβάλλον

Οι αντιφάσεις της Κίνας στην κλιματική αλλαγή - Η αιτία του χάσματος

Οι αντιφάσεις της Κίνας στην κλιματική αλλαγή - Η αιτία του χάσματος
Το χάσμα στην κλιματική συζήτηση της Κίνας σημαίνει ότι το κοινό συμφωνεί γενικά με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης

Καθώς τα πρωτοφανή κύματα θερμότητας σαρώνουν μεγάλα τμήματα του Βόρειου Ημισφαιρίου, η Κίνα ενημερώνει τους πολίτες της να προετοιμαστούν για ένα άλλο καλοκαίρι επικίνδυνων πλημμυρών και ξηρασίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Εθνικό Κέντρο Κλίματος της Κίνας προέβλεψε αυτόν τον μήνα «γενικά κακές καιρικές συνθήκες» για το υπόλοιπο καλοκαίρι και προειδοποίησε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα από το συνηθισμένο. Σε ορισμένες περιοχές, η βροχόπτωση εκτιμάται ότι είναι 20% έως 50% υψηλότερη από την κανονική. Σε ξεχωριστή έκθεση, η υπηρεσία ανέφερε ότι οι μέσες θερμοκρασίες για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν οι υψηλότερες από το 1961 και περίπου 1,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Oι αντιφάσεις

Όταν τοπικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούνται εν μέρει από τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν δινόταν η ανάλογη προσοχή. Ένας μάλιστα ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κλίματος που ζήτησε την ανωνυμία για να συζητήσει ιδιωτικές λεπτομέρειες σχετικά με θέμα, σημείωσε ότι: «Ό, τι γράφουμε και δημοσιεύουμε πρέπει να υποστηρίζεται από δεδομένα, αλλά η Κίνα ξεκίνησε την έρευνα για το κλίμα πολύ αργά».

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια του Προέδρου Xi Jinping να καθιερώσει την Κίνα ως παγκόσμιο ηγέτη για την κλιματική αλλαγή, που θα μηδενίσει τις εκπομπές CO2 έως το 2060.

Ο ρεαλισμός

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης συχνά χαρακτηρίζουν την κλιματική αλλαγή ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μπορεί η Κίνα να λύσει. την πραγματικότητα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Pearl River Delta, ένας κόμβος παραγωγής που φιλοξενεί δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το πιο απειλούμενο αστικό κέντρο στον κόσμο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με έκθεση του Verisk Maplecroft. Μια ανάλυση της Greenpeace διαπίστωσε ότι 21 από τις 30 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Κίνας είδαν θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 ° C τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο από το 2001 έως το 2020 σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Το χάσμα στην κλιματική συζήτηση της Κίνας σημαίνει ότι το κοινό συμφωνεί γενικά με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης