Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η Shell σχεδιάζει το έργο δέσμευσης άνθρακα στην Αλμπέρτα του Καναδά

Η Shell σχεδιάζει το έργο δέσμευσης άνθρακα στην Αλμπέρτα του Καναδά

Το έργο Polaris CCS θα αποθηκεύσει 300 εκατομμύρια τόνους άνθρακα καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του

 

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την Τρίτη 13/7/2021 ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα έργο μεγάλης κλίμακας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) κοντά στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, ενώνοντας πολλές άλλες εταιρείες που προτείνουν καθαρά ενεργειακές πρωτοβουλίες στην κύρια πετρελαϊκή επαρχία του Καναδά.

Το έργο Polaris CCS θα μπορούσε να αποθηκεύσει 300 εκατομμύρια τόνους άνθρακα καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής του, και να συλλάβει τις εκπομπές από το διυλιστήριο της Shellford και το εργοστάσιο χημικών.
Τα έργα CCS παγκοσμίως συγκεντρώνουν σήμερα περίπου 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας.
Η Shell δήλωσε ότι θα λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση το 2023 και εάν εγκριθούν οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Η Αλμπέρτα, που φιλοξενεί την άμμο πετρελαίου του Καναδά, στοχεύει να γίνει κόμβος αποθήκευσης άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που θερμαίνουν το κλίμα.
Η πρόταση της Shell ακολουθεί πρόσφατες ανακοινώσεις από εταιρείες όπως η TC Energy, η Suncor Energy και η ATCO Ltd για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης CCS, αν και αυτά τα σχέδια υπόκεινται επίσης σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις.
"Έχουμε κάποια καλή κατεύθυνση και ρύθμιση από την κυβέρνηση που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι μπορούμε να βρούμε κίνητρα για να το κάνουμε αυτό. Συγκεκριμένα, υπάρχει φόρος άνθρακα και υπάρχει ένα πρότυπο καθαρού καυσίμου", δήλωσε η Susannah Pierce, πρόεδρος της Shell Canada, στο Reuters. Αρνήθηκε να αποκαλύψει το αναμενόμενο κόστος του έργου. Ο φόρος άνθρακα του Καναδά θα ανέλθει στα 170 C $ τον τόνο έως το 2030 και τα πρότυπα καθαρού καυσίμου θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη του επόμενου έτους.
Η Shell λειτουργεί ήδη την εγκατάσταση Quest CCS στο Scotford, η οποία έχει καταλάβει περισσότερους από έξι εκατομμύρια τόνους άνθρακα από το 2015.
Η πρώτη φάση του Polaris θα συλλάβει και θα αποθηκεύσει 750.000 τόνους άνθρακα ετησίως από το συγκρότημα Scotford και θα δημιουργήσει έως 2.000 θέσεις εργασίας.
Η δεύτερη φάση, που εξαρτάται από το ότι η Shell μπορεί να μισθώσει υπόγειους πόρους από την επαρχία, περιλαμβάνει την κατασκευή κόμβου αποθήκευσης άνθρακα στην κεντρική Αλμπέρτα.
Θα αποθηκεύσει τις εκπομπές τρίτων, καθώς και τις Shell, και θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας βιομηχανίας υδρογόνου στην περιοχή, δήλωσε η Pierce.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης