Ενέργεια

Η Γερμανία έχασε αγωγή για τον αγωγό φυσικού αερίου OPAL της Gazprom

Η Γερμανία έχασε αγωγή για τον αγωγό φυσικού αερίου OPAL της Gazprom

Πολωνικές εταιρείες φυσικού αερίου κινήθηκαν εναντίον της Opal μετά την απώλεια ορισμένων όγκων διαμετακόμισης και δασμολογικών εσόδων που προέκυψαν από το άνοιγμα του Nord Stream 1 το 2011

 

Το Βερολίνο έχασε την μάχη την Πέμπτη για να ανατρέψει μια απόφαση που περιορίζει την πρόσβαση της Gazprom στον αγωγό OPAL, ο οποίος συνδέει τη γραμμή Nord Stream του ρώσου παραγωγού φυσικού αερίου με τη Γερμανία.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης επιβεβαίωσε την απόφαση, με την Πολωνία, η οποία θεωρεί την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ως περιφερειακή απειλή για την ασφάλεια και έχει διαφοροποιήσει τις δικές της προμήθειες αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους.
Η υπόθεση είναι μέρος μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με τις ρωσικές προμήθειες που προκαλούν τη Γερμανία εναντίον της Πολωνίας και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο αγωγός Opal 470 χιλιομέτρων (292 μίλια), που συνδέει το Nord Stream 1 με χερσαία ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου, εκτείνεται από τη βόρεια Γερμανία έως την Τσεχική Δημοκρατία και έχει ετήσια χωρητικότητα 36 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Πολωνικές εταιρείες φυσικού αερίου κινήθηκαν εναντίον της Opal μετά την απώλεια ορισμένων όγκων διαμετακόμισης και δασμολογικών εσόδων που προέκυψαν από το άνοιγμα του Nord Stream 1 το 2011.
Κατέθεσαν αγωγή το 2016 όταν τα σχέδια της Gazprom να διπλασιάσουν την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 2 έγιναν γνωστά.

Τέλη διέλευσης

Ο Nord Stream 2, ο οποίος διαθέτει τμήμα κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, θα παρακάμπτει αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία, ο οποίος έχει κερδίσει πολύτιμα τέλη διέλευσης από την επιχείρηση. Η Πολωνία, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επεκτείνει μια συμφωνία εφοδιασμού με φυσικό αέριο με την Gazprom όταν η υπάρχουσα λήξει το 2022, και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν απογοητευτεί από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 στη διαμάχη της με την Ουκρανία.
Η Γερμανία άσκησε έφεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο (CJEU), αφού ένα κατώτερο δικαστήριο το 2019 ακύρωσε απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει στην Gazprom να ενισχύσει τον εφοδιασμό μέσω του OPAL.
Η ακύρωση του κατώτερου δικαστηρίου ακολούθησε επίσης μια πολωνική πρόκληση για την απόφαση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,. Στην τελευταία περίπτωση, το Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Γερμανίας ότι η «ενεργειακή αλληλεγγύη» ήταν πολιτικό αντί για νομικό ζήτημα, αναφέροντας ότι η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να εξετάσει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο στις αγορές της ΕΕ.

νομιμότητα κάθε πράξης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αξιολογηθεί βάσει της αρχής της ενεργειακής αλληλεγγύης", ανέφεραν οι δικαστές. Η απόφαση στην υπόθεση, γνωστή ως C-848/19 P Γερμανία κατά Πολωνίας, είναι απίθανο να αλλάξει τη ροή της Gazprom μέσω του OPAL, η οποία είχε ήδη μειωθεί πριν αποφανθεί το δικαστήριο.
Η Gazprom Export, ο εξαγωγικός βραχίονας της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Gazprom, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν άμεσος συμβαλλόμενος στη διαμάχη, ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου της Πέμπτης.
"Είμαστε απογοητευμένοι από τη δημιουργία τεχνητών φραγμών για την αποτελεσματική χρήση των επενδύσεων στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου", δήλωσε η ρωσική εταιρεία.
Η OPAL Gastransport, η οποία εδρεύει στη γερμανική πόλη Κάσελ, δήλωσε επίσης ότι εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου και επεσήμανε ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ δεν ήταν μειονεκτική λόγω της πλήρους χρήσης των δυνατοτήτων μεταφοράς του OPAL.
"Δεν έχει ληφθεί ρητά απόφαση σχετικά με το εάν η Πολωνία υπέστη ζημιά από την πλήρη χρήση του OPAL από διάφορους φορτωτές", ανέφερε η εταιρεία.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης