Επιστολή 23 CEOs κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στην G20 για αύξηση των σχεδίων ΑΠΕ

Επιστολή 23 CEOs κορυφαίων εταιρειών ενέργειας στην G20 για αύξηση των σχεδίων ΑΠΕ
Στο επίκεντρο αποτελεσματικά πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τις προμήθειες και την παράδοση έργων ΑΠΕ

Κορυφαία στελέχη από εταιρείες της παγκόσμιας αιολικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Orsted, Vestas και Siemens Gamesa, κάλεσαν τα μέλη της G20 να δείξουν ηγετικό ρόλο στην κλιματική κρίση, αυξάνοντας τις εθνικές φιλοδοξίες και θέτοντας επειγόντως συγκεκριμένα σχέδια για αυξημένη παραγωγή αιολικής ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

Οι 23 Διευθύνοντες Σύμβουλοι, που εκπροσωπούν τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Αιολικής Ενέργειας για το COP26, έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της G20 αναγνωρίζοντας ότι ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μετάβαση ενέργειας, οι τρέχουσες καθαρές δεσμεύσεις θέτουν τον κόσμο σε μια επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα αιολικά έργα

Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα υπολείπονται της τροχιάς που απαιτείται για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων. Για τον λόγο αυτό απαιτείται επείγουσα δράση για τη βελτίωση των ενεργειακών πολιτικών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την επιστολή υπογράφουν ακόμη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), SSE, RWE, Mainstream Renewable Power και ενώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο σε γεωγραφικές περιοχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία, η Κίνα, το Μεξικό και η Νότια Αφρική.

Τα αιτήματα

Μεταξύ άλλων απαιτούν αποτελεσματικά πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τις προμήθειες και την παράδοση έργων ΑΠΕ. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται δεσμεύσεις για τον προγραμματισμό καθαρών ενεργειακών υποδομών, (μέσα τα δίκτυα και οι μεταφορές), αλλά και συμφωνίες για την παροχή αποτελεσματικών και αξιόπιστων μηχανισμών τιμολόγησης άνθρακα. Ζήτησαν επίσης την ευθυγράμμιση των εθνικών και περιφερειακών χρηματοοικονομικών ροών με σημεία αναφοράς για μια καθαρή πορεία συμβατή με 1,5 °C.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GWEC Ben Backwell είπε: «Οι χώρες μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια - έτσι οι ηγέτες αυτών των χωρών έχουν την εξουσία και το δημόσιο καθήκον να μεταμορφώσουν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Αυτές οι χώρες πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ιδίως την αιολική ενέργεια ως λύση καθαρής ενέργειας».

Οι επισημάνσεις

Τέλος, οι υπογράφοντες επισημαίνουν επίσης ότι ο πρόσφατος χάρτης πορείας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) δείχνει ότι η ετήσια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας πρέπει να τετραπλασιαστεί από 93 GW το 2020 σε 390 GW το 2030 για να ανταποκριθεί σε καθαρό μηδέν έως το σενάριο του 2050.

Εάν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης της αιολικής ενέργειας παραμένουν, η επιστολή υποστηρίζει ότι η παγκόσμια αιολική ικανότητα θα μειωθεί δραματικά από τους όγκους που απαιτούνται για την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, με ελλείψεις εγκατάστασης έως και 57% έως το 2050.

Η διευθύντρια της COP26 της GWEC, Rebecca Williams, δήλωσε: «Οι χώρες της G20 έχουν τεράστια ποσά ανεκμετάλλευτου δυναμικού αιολικής ενέργειας που μπορούν να ικανοποιήσουν σημαντικά τμήματα της εθνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης