Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Stop των Santos και Murphy Oil στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Αυστραλία

Stop των Santos και Murphy Oil στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Αυστραλία
Διευρύνονται τα όχι των μεγάλων εταιρειών

Μετά τους «εκπροσώπους» της Ευρώπης και των ΗΠΑ για stop στις εξερευνήσεις υδρογονανθράκων στον Μεγάλο Αυστραλιανό Κόλπο, ήρθε η σειρά των Santos και Murphy Oil να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, στα νότια παράλια της ηπειρωτικής Αυστραλίας.

Έτσι, η Santos που εδρεύει στην Αυστραλία γίνεται η τέταρτη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εγκατέλειψε τις προσπάθειες διάτρησης σε ένα παρθένο τμήμα του ωκεανού από τις νότιες ακτές της Αυστραλίας. Ήταν μάλιστα μια κίνηση, που χαιρέτισε η Greenpeace, η οποία τόνισε ότι: «Είναι μια σημαντική νίκη για ανθρώπους και τους πλανήτες».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Santos δήλωσε στο ABC News ότι: «Η στρατηγική μας είναι να οικοδομήσουμε και να αναπτύξουμε γύρω από τα πέντε βασικά μας μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου. Το Great Australian Bight δεν εμπίπτει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».

Το ιστορικό

Το 2013, η Santos και η Murphy Oil είχαν λάβει την άδεια για να «τρυπήσουν» στο Bight. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αποσύρθηκαν από την εξερεύνηση στην περιοχή λόγω της έντονης περιβαλλοντικής πίεσης και των χαμηλών τιμών που δεν δικαιολογούσαν την δαπάνη χρημάτων σε γεωτρήσεις ευαίσθητων περιοχών.

Η πρώτη εταιρεία που εγκατέλειψε την άδεια γεώτρησης ήταν η BP, το 2016, λέγοντας ότι το έργο «δεν ήταν σύμφωνο με τους στρατηγικούς στόχους μας». Στη συνέχεια, ακολούθησε η Chevron, η οποία εγκατέλειψε και αυτή το πρόγραμμα γεώτρησης, επικαλούμενη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Στις αρχές του 2020, λίγο πριν από την τελευταία πτώση των τιμών και τον αγώνα για ανακοινώσεις net-zero, η Equinor δήλωσε ότι είχε αναβάλει το έργο εξερεύνησης πετρελαίου στο Great Australian Bight εν μέσω ενός απαιτητικού περιβάλλοντος και ισχυρής περιβαλλοντικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Santos  ότι θα παραιτηθεί από το Great Australian Bight, ο David Ritter, Διευθύνων Σύμβουλος της Greenpeace Australia Pacific, δήλωσε: «Αυτή είναι μια απίστευτη νίκη για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν αδιάκοπα για χρόνια για να προστατεύσουν το Great Australian Bight από τις υπεράκτιες γεωτρήσεις. Η αυστραλιανή κυβέρνηση πρέπει τώρα να επιβάλει ένα μόνιμο μορατόριουμ στη γεώτρηση πετρελαίου σε αυτήν την πολύτιμη θαλάσσια χώρα θαυμάτων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης