Στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης η Γαλλία - Το νέο της βήμα με τα υπεράκτια πλωτά αιολικά

Στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης η Γαλλία - Το νέο της βήμα με τα υπεράκτια πλωτά αιολικά
Η Γαλλία θα δημοπρατήσει δύο άλλα αντίστοιχα  έργα παρόμοιου μεγέθους κατά το επόμενο έτος

Στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης βαδίζει η Γαλλία, η οποία έκλεισε την πρώτη της παγκόσμια δημοπρασία για ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο εμπορικού μεγέθους. «Έδρα» του θα είναι ο Ατλαντικός Ωκεανός και θα έχει συνολική ισχύ 250 MW.

Στη συνέχεια, η Γαλλία θα δημοπρατήσει δύο άλλα αντίστοιχα έργα παρόμοιου μεγέθους κατά το επόμενο έτος. Αυτά θα βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία έχει επίσης καλές συνθήκες για πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η σημασία της δημοπρασίας

Η εν λόγω δημοπρασία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην αναβάθμιση και εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας των πλωτών αιολικών. Η συγκεκριμένη εμπορευματοποίηση θα μειώσει το κόστος για αυτό το είδος των ΑΠΕ, όπως έχει κάνει για άλλες τεχνολογίες.

Η δημοπρασία έχει ανώτατη τιμή 120 € / MWh και η τιμή νίκης αναμένεται να είναι κάτω των 100 € / MWh - πολύ χαμηλότερη από τα προηγούμενα δοκιμαστικά έργα για πλωτό υπεράκτιο αιολικό project.

Κλιματικές δεσμεύσεις

Το Γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε πρόσφατα ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και ότι πρέπει να αυξήσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα. Έτσι, η χώρα χρειάζεται περισσότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια εάν θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Η πλωτή τεχνολογία επιτρέπει την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών projects στις βαθύτερες θάλασσές της και, ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική τεχνολογία για περαιτέρω απανθρακοποίηση στη Γαλλία και σε άλλες χώρες με παρόμοια βαθιά ύδατα.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στο να κάνουμε τον υπεράκτιο πλωτό άνεμο πιο διαδεδομένο και φθηνότερο. Η Γαλλία πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για το κλίμα και με την κατασκευή αυτού του μεγάλου πλωτού αιολικού πάρκου, η χώρα δείχνει τις πρωταγωνιστικές της διαθέσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης