Ενέργεια

BloombergNEF: Πότε αναμένεται η «επανάσταση» στη ζήτηση καυσίμων των οδικών μεταφορών

BloombergNEF: Πότε αναμένεται η «επανάσταση» στη ζήτηση καυσίμων των οδικών μεταφορών
Η BNEF προβλέπει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα αυξηθεί από το 4% της αγοράς το 2020 στο 70% της αγοράς έως το 2040

H αυξημένη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και η αύξηση της απόδοσης καυσίμων θα φέρουν την αιχμή της ζήτησής τους στις οδικές μεταφορές μέχρι το 2027, σύμφωνα με το BloombergNEF. Πρόκειται για μια νωρίτερη εκτίμηση τεσσάρων ετών σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση που είχε κάνει.

Συγκεκριμένα, το 2020 το BloombergNEF ανέμενε ότι η ζήτηση βενζίνης και ντίζελ για επιβατικά οχήματα και φορτηγά θα κορυφωθεί το 2031. Ωστόσο, φέτος, η BNEF αναμένει απότομες μειώσεις στην κατανάλωση καυσίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό γιατί πωλούνται περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα και τα συμβατικά γίνονται ολοένα και πιο συμβατικά.

Βελτίωση της απόδοσης καυσίμων

Από την άλλη πλευρά, η προηγούμενη αναμενόμενη άνοδος στις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ στις μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία δεν θα είναι πραγματικό άλμα, σημειώνει η BNEF. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οδηγούν την αγορά αυτοκινήτου σε επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνουν την απόδοση καυσίμου», ανέφερε το Bloomberg στην έκθεση της BNEF. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων στόλων επίσης, με τη σειρά τους, στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη απαλλαγή από άνθρακα».

Οι «χασούρες»

«Οι παραγωγοί καυσίμων με έκθεση σε αγορές όπως οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη είναι έτοιμοι να δουν τις πωλήσεις ντίζελ και βενζίνης να μειώνονται σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα την επόμενη δεκαετία», σύμφωνα με τους αναλυτές της BNEF. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BNEF είπε ότι η εγκατάσταση των EV θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να χάσουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) της υπάρχουσας ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να «χάσουν πάνω από 6 εκατομμύρια b / d ανάπτυξης», σημείωσε η BNEF.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη του 2040

Στην τελευταία ετήσια προοπτική ηλεκτρικών οχημάτων που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, η BNEF προβλέπει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα αυξηθεί από το 4% της αγοράς το 2020 στο 70% της αγοράς έως το 2040.

Στην φετινή έκθεση, η BNEF πρόσθεσε επίσης ένα σενάριο Net Zero για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Το σενάριο δείχνει ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών, για παράδειγμα, θα έπρεπε να έχουν φτάσει σχεδόν το 60% των πωλήσεων στην κατηγορία τους παγκοσμίως έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης