Ενέργεια

CRM με προστασία για την ενεργοβόρο και εξασφάλιση ισχύος για ασφάλεια εφοδιασμού

CRM με προστασία για την ενεργοβόρο και εξασφάλιση ισχύος για ασφάλεια εφοδιασμού
Τα πλεονεκτήματα και τα κρίσιμα σημεία για την αποτελεσματικότητα των Μηχανισμών
Το CRM είναι απαραίτητο για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, είπε ο Κώστας Σκρέκας ως αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, δίνοντας ειδικό βάρος στον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού τα προσεχή χρόνια.
Ήδη με βάση αυτόν σχεδιάζονται σημαντικες επενδύσεις από μεγάλους ομίλους στον κλάδο του φυσικού αερίου, που θα διασφαλίσουν την επάρκεια ισχύος του συστήματος ενώ το πρώτο CCGT θα είναι έτοιμο προς λειτουργία στα τέλη του 2021, αυτό της Μυτιληναίος.
Η εφαρμογή του CRM λοπόν είναι κομβική, κυρίως όμως ο τρόπος εφαρμογής του.

Και αυτό γιατί η επικείμενη λήξη της διακοψιμότητας το ερχόμενο φθινόπωρο δημιουργεί ανησυχίες στην βιομηχανία, για αύξηση του κόστους, καθώς δεν είναι βέβαιο αν η επίτευξη συμφωνίας για την Στρατηγική Εφεδρεία θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές.
Οι ενστάσεις που διατυπώνονται από την ΕΒΙΚΕΝ είναι αν το μοντέλο Κάπρου με τα ramp up, rapm down, ανοδική και καθοδική ενέργεια, μπορεί με τιμές 8-10 ευρώ/Mwh ανά λεπτό, να διαθέτει τα ενδεδειγμένα κριτήρια που πληρούν τις προϋποθέσεις επάρκειας και ευελιξίας, για να μπορέσουν οι παραγωγικές μονάδες να ανταποκριθούν.
Κατά την ΕΒΙΚΕΝ δεν τα διαθέτουν,  κατά άλλους με την προσθήκη των μηχανισμών ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης ενδέχεται να λειτουργήσει μελλοντικά το σύστημα.

Η ΕΒΙΚΕΝ αμφισβήτησε το CRM επιχειρηματολογώντας ότι θα προσθέσει κόστος στην παραγωγική διαδικασία και θα είναι επιζήμιο.
Μια δεύτερη ανάγνωση, είναι ότι κατ' αρχάς το CRM εξασφαλίζει την ισχύ για να έχει το σύστημα  ασφάλεια εφοδιασμού.
Παράλληλα θα πρέπει να υιοθετηθούν μηχανισμός και κριτήρια  προστασίας της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Αυτή θα πρέπει να είναι η τελική ενδεδειγμένη πολιτική, που θα συνδυάζει τον μηχανισμό σε ισχύ, ώστε τελικά να να προστατεύεται η βιομηχανία από την ρυθμιζόμενη αύξηση του κόστους.

Tα πλεονεκτήματα του CRM

Αντίστοιχα, όπως  σημειώνουν κύκλοι της αγοράς και ο μηχανισμος της στρατηγικής εφεδρείας θα επιφέρει πρόσθετο κόστος από την πλευρά του.
Το πρόσθετο κόστος θα είναι το κοινό στοιχείο των μηχανισμών και δεν είναι βέβαιο ότι η στρατηγική εφεδρεία θα μπορέσει να υποκαταστήσει την διακοψιμότητα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εφαρμογή του CRM είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει την μείωση των διακυμάνσεων στις τιμές τόσο στην Προημερήσια Αγορά όσο και στην Balancing, προς όφελος των παραγωγών από την μια, που δεν θα έχουν ανάγκη τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών για να έχουν θετικά αποτελέσματα και των καταναλωτών από την άλλη, που θα απολάβουν σχετικά μεγαλύτερη σταθεροποίηση τιμών.

Ένα ακόμη ζήτημα έχει να κάνει με το demand response, δηλαδή την εμπλοκή της ζήτησης από την πλευρά της βιομηχανίας.
Κατά την ΕΒΙΚΕΝ αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 κατά άλλους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όχι σε αυτήν την πλατφόρμα για PPAs

Κατά της  πλατφόρμας των PPAs όσον αφορά την πλατφόρμα Κάπρου για την βιομηχανία τίθενται και άλλοι εκτός της ΕΒΙΚΕΝ.
Εκτιμάται μεταξύ άλλων ότι η πλατφόρμα αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπέρ της βιομηχανίας
Σύμφωνα εξέλλου με την ΕΒΙΚΕΝ,  υποστηρίζεται στο κείμενο ότι η αναγκαία ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά θα επιτευχθεί μετά από 2-3 έτη μέσω της αναμενομένης υπερπροσφοράς μακροχρόνιων συμβολαίων πράσινης ενέργειας από μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, ξεχνώντας την ανάγκη για προθεσμιακά προϊόντα σταθερού φορτίου.
Όπως αναφέρει, διατηρούμε επίσης την επιφύλαξη μας, εάν αυτή η ρευστότητα θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους μεγάλους καταναλωτές, και δεν εξαντληθεί τόσο μέσω εσωτερικών συμβάσεων όσο και συμβάσεων με τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες της αγοράς.

Όλες οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν Μηχανισμούς

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πάντως ισχύουν οι αντίστοιχοι μηχανισμοί οι οποίοι και είναι απαραίτητοι για την τελευταία γενιά των μονάδων φυσικού αερίου.
Ήδη στην ελληνική ενεργειακή αγορά, έχει αναγγελθεί μια σειρά επενδύσεων προς υλοποίηση στον τομέα των CCGT που ακολουθούν την μονάδα της Μυτιληναίος και περιλαμβάνουν αυτήν της ΓΕΚ Τέρνα με την Motor Oil, του ομίλου Κοπελούζου, της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.
Οι μονάδες φυσικού αερίου θεωρούνται κομβικές για το πλάνο της ενεργειακής επάρκειας, με δεδομένο, ότι οι λιγνιτικές μονάδες που θα παραμείνουν εν ζωή με την αναμενόμενη εφαρμογή της στρατηγικής εφεδρείας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την κάλυψη αναγκών πανω από ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού διερωτώνται ποιός θα βάλει τα χρήματά του να φτιάξει νέα μονάδα χωρίς κάποια εξεσφάλιση για την απόσβεση του κόστους.

Ο μηχανισμός του CRM χρησιμοποιείται στο σύνολο σχεδόν των ευρωπααϊκών αγορών, η Γερμανία από μόνη της έχει 5 διαφορετικούς μηχανισμούς, η Φινλανδία που χρειάζεται μονάδες φυσικού αερίου και άλλοι. Η Σουδία είναι μια εξαίρεση αλλά με ανεπτυγμένη την τεχνολογία των πυρηνικών.
Μηχανισμό Ισχύος έχουν όλες οι αγορές των ΗΠΑ, χωρίς να τον χαρακτηρίζουν κρατική ενίσχυση, πλην του ΤΕΞΑΣ, όπου συνέβησαν και οι μεγάλες ζημιές.

Η βασική προϋπόθεση για την Αποθήκευση

Ο CRM θα αποτελέσει εξάλλου το πρώτο βήμα για τους Μηχανισμούς Στήριξης της Αποθήκευσης, που θα είναι απαραίτητοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στο σύστημα τα 12 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Ο δεύτερος αυτός μηχανισμός  θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τρεις πυλώνες:
- Τις επιχορηγησεις του Ταμείου Ανάκαμψης
- Τον Μηχανισμό Ισχύος και Διαθεσιμότητας
- Και τις εφεδρείες από νέα προϊόντα που θα δώσει στο σύστημα ο ΑΔΜΗΕ.

Η Στρατηγική Εφεδρεία προτάχθηκε αφήνοντας πίσω τις σύγχρονες επενδύσεις του CRM

Αν όμως το CRM φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο ως προς την ταχεία έγκριση από την ΕΕ, η στρατηγική εφεδρεία, θεωρείται δεδομένη από την κυβενητική πλευρά, που αφορά όμως λιγνίτες Και αυτό για να λυθούν πρώτα οι εκκρεμότητες της ΔΕΗ για μονάδες που θα καλύψουν μελοντικές ανάγκες.

Παράλληλα όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η χρήση μιας ευέλικτης τεχνολογίας ενδεχομένως να μπορέσει να εντάξει και την βιομηχανία μελλοντικά στο CRM.
Tότε θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στον μηχανισμό όλοι οι διαθέσιμοι ενεργειακοί πόροι, δηλαδή η απόκριση και η αποθήκευση.

Στην παρούσα φάση το ενεργειακό πρόβλήμα της παραγωγής παραμένει και δεν έχει αντμετωπιστεί αποτελεσματικά. Όμως η ανατροπή των σχεδιασμών δεν θεωρείται πιθανή από τους κυβενρνητικούς παράγοντες. Μια προετοιμασία εφαρμογής των Μηχανισμών με αποτελεσματικότητα είναι το ζήτημα που θα απασχολήσει την διαβούλευση πριν την κατάθεση του reform plan στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης