Ενέργεια

Κίνα: O φόρος στα σύνορα άνθρακα της ΕΕ παραβιάζει τις εμπορικές αρχές

Κίνα: O φόρος στα σύνορα άνθρακα της ΕΕ παραβιάζει τις εμπορικές αρχές
Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής βιομηχανικών πρώτων υλών παγκοσμίως όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, η Κίνα θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο από το καθεστώς δασμών στα σύνορα

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/7/2021  ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει τον πρώτο φόρο στα σύνορα με άνθρακα στον κόσμο θα επεκτείνει τα κλιματικά ζητήματα στο εμπόριο παραβιάζοντας τις διεθνείς αρχές και θα πλήξει τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε αυτόν τον μήνα σχέδια για την επιβολή ενός μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) ή δασμού CO2, για ρύπανση αγαθών από το 2026, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες που εισάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσουν το κόστος άνθρακα στα σύνορα για προϊόντα έντασης άνθρακα όπως ατσάλι.

 "Η CBAM είναι ουσιαστικά ένα μονομερές μέτρο για την επέκταση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής στον εμπορικό τομέα. Παραβιάζει τις αρχές του ΠΟΕ ... και (θα) υπονομεύσει σοβαρά την αμοιβαία εμπιστοσύνη στην παγκόσμια κοινότητα και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης", δήλωσε ο Liu Youbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος σε ενημέρωση.

 Επανέλαβε τη στάση της Κίνας ότι η απάντηση κάθε χώρας στην αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο οικονομικής της ανάπτυξης και είπε ότι ο δασμός CO2 θα βλάψει σοβαρά την προθυμία και την ικανότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Επιπτώσεις

 Ως ο κορυφαίος κατασκευαστής βιομηχανικών πρώτων υλών παγκοσμίως όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, η Κίνα θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο από το καθεστώς δασμών στα σύνορα, ανέφεραν ερευνητές στο Κέντρο Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Tsinghua σε δημοσίευση του Μαΐου.

 Ωστόσο, δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δασμός θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας. Ο Guotai Junan Futures ανέφερε σε σημείωμα ότι ο συνοριακός φόρος θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Κίνα να βασίσει τις τιμές του άνθρακα στο εθνικό της σύστημα εμπορίας εκπομπών σε τιμές αναφοράς της ΕΕ.

 Από τότε που ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου, το πολυαναμενόμενο σύστημα της Κίνας κατέγραψε όγκους συναλλαγών 4,83 εκατομμυρίων τόνων, σε μέση τιμή 51,7 γιουάν (6,8 ευρώ) ανά τόνο. Αυτό συγκρίνεται με κατά μέσο όρο περισσότερα από 50 ευρώ στην αγορά άνθρακα της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης