Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος - Κρίσιμος ο ρόλος των λιγνιτικών

Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος - Κρίσιμος ο ρόλος των λιγνιτικών
Στα ύψη άρχισε να ανεβαίνει και η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά η οποία, από τα 75,34 ευρώ η μεγαβατώρα την Κυριακή, σήμερα διαμορφώνεται στα 118,63 ευρώ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται από χθες οι αρμόδιοι φορείς για την ηλεκτροδότηση της χώρας καθώς μαζί με τον υδράργυρο άρχισε να σκαρφαλώνει και η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, την οποία καλούνται να στηρίξουν για μια ακόμη φορά οι παλαιές και κακοσυντηρημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

 Πρόσθετη αγωνία για τα αρμόδια επιτελεία πέραν της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος είναι και η απειλή υποδομών από πυρκαγιές καθώς οι προβλέψεις της Πολιτικής Προστασίας δείχνουν αυξημένο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες. Χθες η πυρκαγιά στη Σταμάτα πέρασε από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στον Αγ. Στέφανο χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα ενώ την περασμένη εβδομάδα η πυρκαγιά στα Μέγαρα απείλησε υποδομές του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή.

Κρίσιμες οι αντοχές των παλαιών λιγνιτικών μονάδων

Οι υψηλές θερμοκρασίες εξάλλου αναμένεται να δοκιμάσουν και τις αντοχές των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ , χωρίς τις οποίες οι διασφάλιση της ομαλής τροφοδότησης της χώρας δεν θεωρείται δεδομένη κατά την διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα.

Καθησυχαστική είναι η πλευρά του ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά στην ανταπόκριση του συστήματος Υψηλής Τάσης, καθώς έχει θωρακιστεί σημαντικά με την αντικατάσταση στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου του μετασχηματιστή που είχε πάθει βλάβη και την εγκατάσταση ενός ακόμη νέου μετασχηματιστή.

Σε ότι αφορά τη ζήτηση, εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ είναι ότι δεν πρόκειται να φτάσει τα υψηλά επίπεδα των 10,1 GV της 1ης Ιουλίου παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά του πληθυσμού λόγω θερινών διακοπών και όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη η ζήτηση θα επιμεριστεί σε όλη τη χώρα και δεν θα επιβαρυνθεί το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνεται για σήμερα Τετάρτη στις 394,75GWh χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Ο λιγνίτης θα καλύψει σήμερα το 9% της ζήτησης, το φυσικό αέριο του 46% , τα υδροηλεκτρικά το 7% οι εισαγωγές το 7% και οι ΑΠΕ το 32%.

Στα ύψη άρχισε να ανεβαίνει και η τιμή στην χονδρεμπορική αγορά η οποία, από τα 75,34 ευρώ η μεγαβατώρα την Κυριακή, πήγε στα 93,47 ευρώ την Δευτέρα, στα 103,8 ευρώ χθες και σήμερα διαμορφώνεται στα 118,63 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 14ωρου καταγράφεται στα 140,19 ευρώ η μεγαβατώρα για 8 συνεχόμενες ώρες και συγκεκριμένα από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις οχτώ το βράδυ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης