Επικαιρότητα

Ο Δεκαπενταύγουστος κρίνει το δ’ κύμα covid - Τα σχέδια της κυβέρνησης για το φθινόπωρο

Ο Δεκαπενταύγουστος κρίνει το δ’ κύμα covid - Τα σχέδια της κυβέρνησης για το φθινόπωρο
Μύκονος και Ίος είναι ένα βήμα πριν την επιβολή μέτρων - Ποιες άλλες περιοχές είναι στο ... κόκκινο
Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που με την είσοδο του Αυγούστου κορυφώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όταν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα έχουμε και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περίπου 3.500 ημερησίως).
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς οι εορτασμοί αλλά και τα αυξημένα τουριστικά κύματα των ημερών αυτών θα επηρεάσουν την πορεία της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου ενόψει του φθινοπώρου, με το άνοιγμα των σχολείων.
Κυβέρνηση και ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες – και ιδιαίτερα τους άνω των 55 ετών - να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, φοβούμενοι πως οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου σε συνδυασμό με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα - ήδη αναφέρεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 80% την Ελλάδα ενώ σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση φτάνει ακόμα και στο 90% - , μπορούν να πυροδοτήσουν  ένα τέταρτο κύμα που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ήδη πολλές περιοχές (Τήνος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος) βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό, με τη Μύκονο και την Ίο να είναι «στο κόκκινο» και να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως στις περιοχές αυτές η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τους ελέγχους με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, η οποία έχει αποκλείσει το σενάριο τόσο ενός νέου γενικευμένου lockdown όσο και της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία, ρίχνει όλο το βάρος του σχεδιασμού του στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι από το φθινόπωρο και μετά, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να επιδεικνύουν rapid test για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους και να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Προς 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου

Την εκτίμηση πως θα δούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη της εβδομάδας και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως «έως το τέλος της βδομάδας θα δούμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα που φαίνεται να συνεχίζει μέχρι τέλος του Αυγούστου».
«Αν πάρουμε μέτρα αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά αν συνεχίσουμε να μην έχουμε μέτρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε 4.000 με 5.000 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου» επεσήμανε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1,02 πολύ κοντά στο 1 που είναι η σταθερότητα και αυτός ο αριθμός θα ανεβεί στο 1,25 που είναι μια σημαντική αύξηση.

Διαβάστε περισσόετρα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης