Επικαιρότητα

Πύρινη κόλαση στην Αττική - Αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία - Συναγερμός για ενίσχυση ανέμων

Πύρινη κόλαση στην Αττική - Αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία - Συναγερμός για ενίσχυση ανέμων
Άρχισαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα - Εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καεί - Τεράστια οικολογική καταστροφή
Δραματικές ώρες ζει η Αττική, της οποίας το βόρειο τμήμα τελεί υπό πύρινο κλοιό ύστερα από την αναζωπύρωση χθες Πέμπτη 5/8 το μεσημέρι της πυρκαγιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας και στη Βαρυμπόμπη.
Παρά τις ρίψεις νερού και τις επιχειρήσεις από τα εναέρια μέσα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη καθώς καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία ακόμα και σε Μαραθώνα εξαιτίας και της ενίσχυσης των ανέμων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις Αφίδνες, όπου καίγονται σπίτια και εγκαταστάσεις, τη στιγμή που υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη να διατηρήσουν διαχειρίσιμα τα πύρινα μέτωπα, έτσι ώστε οι φλόγες να μην ξεφύγουν και να μην πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μέτωπο προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία και άλλα δύο πιο μικρά προς Βασιλικά και Αφίδνες.
Η φωτιά αφού έκαψε την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι, κινήθηκε προς τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοίου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, πέρασε χθες το βράδυ με ασύλληπτη ταχύτητα την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών και απείλησε το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι και πλέον κινείται προς το Καλέντζι.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχει δοθεί εντολή εκκένωσης στο Καλέντζι στον Μαραθώνα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις ένα πύρινο μέτωπο που καίει στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού που θα μπορούσε να απειλήσει το Καπανδρίτι.
Ήδη έχουν αρχίσει τις επιχειρήσεις και τα εναέρια μέσα, με τις πρώτες ρίψεις να εστιάζουν στην περιοχή των Αφιδνών, ενώ κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να προλάβουν να οριοθετήσουν και να ελέγξουν κάπως το τεράστιο αυτό πύρινο μέτωπο, πριν αλλάξει ο καιρός μια και οι μετεωρολογικές προγνώσεις κάνουν λόγο για επικράτηση δυτικών ανέμων έντασης έως και 7 μποφόρ, από το μεσημέρι και μετά, εξέλιξη που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Για την εξέλιξη της πυρκαγιάς τόσο στην Αττική όσο και στα υπόλοιπα μεγάλα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.


1_38.jpg
2_51.jpg
Εννέα τραυματίες - Οι 2 είναι διασωληνωμένοι

Στους 9 ανέρχονται πλέον οι τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.
Οι 5 από τους τραυματίες είναι πυροσβέστες εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο ΚΑΤ.
Επίσης, στο 251 νοσηλεύεται ο Πυροσβέστης που προσπαθώντας να σβήσει την φωτιά στο Κρυονέρι έπεσε σε πηγάδι.
Άλλοι 3 άνθρωποι βρίσκονται σε Ιπποκράτειο και Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα.


Σε κατάσταση συναγερμού όλη η Ελλάδα από σήμερα έως 9/8

Σε κατάσταση συναγερμού και ακραίου κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται από σήμερα Παρασκευή 6/8 έως και τη Δευτέρα 9/8.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σήμερα Παρασκευή 6/8 σε κατάσταση συναγερμού για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι η Αττική και άλλες πέντε Περιφέρειες της χώρας (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας) και Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου).
Ακόμη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή 6/8 για τις περιοχές: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής), Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας), Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου).
3_42.jpg
Εκκενώσεις οικισμών

Η φωτιά στην Αττική έχει περάσει τουλάχιστον πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών, καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.
To 112 έστειλε ειδοποίηση στους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού ενώ μηνύματα απεστάλησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας - λίγο μετά τις 23:00 χθες το βράδυ - για εκκενώσεις στις Αφίδνες, στο Πολυδένδρι, στο Καπανδρίτι και στον Άγιο Στέφανο.
Είχαν προηγηθεί μηνύματα για την εκκένωση των οικισμών Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειος Πολιτεία.
Σημειώνεται πως στο τελευταίο μήνυμα του 112 ζητείται η εκκένωση στο Καλέντζι στο Μαραθώνα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης