Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Τιμολόγια σταθερής και κυμαινόμενης χρέωσης για τους προμηθευτές- Παραδείγματα σύγκρισης τιμολογίων

ΡΑΕ: Τιμολόγια σταθερής και κυμαινόμενης χρέωσης για τους προμηθευτές- Παραδείγματα σύγκρισης τιμολογίων
Τι προτείνει ο Ρυθμιστής της αγοράς για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης

Όσο οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τραβούν και πάλι την ανηφόρα, η ΡΑΕ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος. Οι προμηθευτές θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες τιμολογίων, όπως προτείνει η ΡΑΕ στις προτάσεις που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ανασχέσει ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμολογίων που προκύπτουν από την ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας.

Τι προτείνει ο Ρυθμιστής της αγοράς για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης; Ο κάθε προμηθευτής θα πρέπει να προσφέρει ένα τιμολόγιο σταθερής Χρέωσης, το οποίο δεν θα επηρεάζεται από τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και ένα κυμαινόμενο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να κινείται εντός ευκρινών ορίων για τον καταναλωτή.

Το τιμολόγιο κυμαινόμενης χρέωσης θα ενσωματώνει το ρίσκο των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς. Ωστόσο, η διακύμανση θα γίνεται εντός ευκρινών ορίων π.χ. ± 30%, ώστε ο καταναλωτής πρακτικά να μπορεί να συγκρίνει εύκολα τα προσφερόμενα τιμολόγια και να επιλέξει:

- είτε σταθερή χρέωση π.χ. 100 €/MWh

- είτε κυμαινόμενη π.χ. 80 €/MWh έως ± 30% [56€/MWh, 104€/MWh], ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής (διακύμανση βάσει της Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς/ΤΕΑ).

 Αν το κόστος προμήθειας από τη χονδρεμπορική αγορά είναι μικρότερο των 56€/MWh ή μεγαλύτερο των 104€/MWh, τότε αυτό είναι όφελος ή κόστος για τον Προμηθευτή. Συνεπώς, η προσφορά κυμαινόμενου τιμολογία δεν θα νοείται πλέον ως 100% risk-free δραστηριότητα για τον Προμηθευτή.

 Σε σχέση με τη ρήτρα, ο κάθε Προμηθευτής δύναται να προσδιορίσει τη δική του ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση το ρίσκο του, συνδεδεμένη όμως σε προσβάσιμους και επαληθεύσιμους δείκτες π.χ. τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στη DAM, τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στη DAM +Balancing, τιμή EUAs, τιμή TTF (Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), ώστε να ενσωματωθούν στο Εργαλείο σύγκρισης Τιμών και να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Οι Προμηθευτές θα αναλαμβάνουν το ρίσκο της εκτίμησης της διαμόρφωσης των τιμών σε βραχυπρόθεσμο-μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και της λήψης των αναγκαίων μέτρων περιορισμού της έκθεσής τους. Παράλληλα η ΡΑΕ, θα ελέγχει τις χρηματορροές κάθε Προμηθευτή σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση για κάθε κατηγορία καταναλωτών, ώστε εάν διαπιστώσει ότι κάποιος προμηθευτής κάνει dumping τιμών για market squeeze, να δρομολογεί κυρωτικές διαδικασίες.


Switching
προμηθευτών

Αν ένας καταναλωτής επιλέξει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, το οποίο έχει ενσωματωμένη ρήτρα αναπροσαρμογής που ενεργοποιείται διαρκώς στο ανώτατο όριο, τότε προτείνεται να μπορεί να διακόψει τη συμβατική του σχέση χωρίς ρήτρα αποχώρησης. Από την έρευνα αγοράς που θα πραγματοποιήσει, ενδεχομένως να διαπιστώσει ότι το υφιστάμενο τιμολόγιο του είναι όντως ανταγωνιστικό, και η ενεργοποίηση ρήτρας οφείλεται σε δομικούς παράγοντες της αγοράς (market fundamentals).

Εναλλακτικά, αν ένας Προμηθευτής στη δική του εκτίμηση ρίσκου διαμορφώσει τιμολόγια τα οποία αποδειχθούν ότι οδηγούν σε ζημιές, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ενημερώσει τους καταναλωτές για αναπροσαρμογή των χρεώσεων, μέσω όμως προσυμβατικής ενημέρωσης 60 ημέρες πριν την εφαρμογή νέων χρεώσεων. Την περίοδο αυτή, ο καταναλωτής δύναται να επιλέξει να αλλάξει Προμηθευτή.

Η εν λόγω πρόταση είναι συμβατή και με την προοπτική της δυναμικής τιμολόγησης στο πλαίσιο της μετάβασης στους έξυπνους μετρητές, επιτρέποντας την ωριαία (ή πολλών ζωνών) τιμολόγηση, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην αγορά (demand response), όπου ο καταναλωτής θα έχει όφελος αν είναι dispatchable από τον Εκπρόσωπο Φορτίου ή τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Ζήτησης.

Η πρόταση της ΡΑΕ απαιτεί τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας από το ΥΠΕΝ. Πέραν της υιοθέτησης της πρότασης, η ΡΑΕ επιθυμεί και τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του Κώδικα Προμήθεια στην Αρχή όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράδειγμα Σύγκρισης Τιμολογίων

 Για να γίνει σαφής η αλλαγή παραθέτουμε ένα παράδειγμα Σύγκρισης Τιμολογίων βάσει της Υφιστάμενης και της Προτεινόμενης Μεθοδολογίας που περιλαμβάνει αφαίρεση της χρέωσης «παγίου» και περιορισμούς (άνω και κάτω ορίου) στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ειδικότερα:

Έχουμε δύο Τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης Άνευ Ωριαίας Χρονοχρέωσης (Τιμ1 και Τιμ2) που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς Προμηθευτές. Στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζεται η διαμόρφωση των Χρεώσεων των δύο Τιμολογίων, λαμβάνοντας ως υπόθεση εργασίας μια μέση μηνιαία ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) ίση με 65 €/MWh, η οποία αντιστοιχεί σε Χρέωση από Ρήτρα Αναπροσαρμογής ίση με 32 €/MWh και 15 €/MWh για το Τιμ1 και Τιμ2, αντίστοιχα.

Τιμολόγιο

Αναλογική €/ MWh

Πάγιο

(σταθμισμένο σε €/ MWh)

Ρήτρα Αναπροσαρ-μογής της Αναλογικής Χρέωσης €/ MWh

Συνολική Ανταγωνιστική €/ MWh

Τιμ1

74

15

32

121

Τιμ2

80

15

15

110



Από τον παραπάνω Πίνακα, συμπεραίνεται ότι το Τιμ1, παρά το ότι εμφανίζεται να έχει χαμηλότερη Αναλογική Χρέωση (70€/MWh), η Συνολική Ανταγωνιστική του Χρέωση (121€/MWh) καταλήγει να είναι μεγαλύτερη του Τιμ2.

Όμως ο Προμηθευτής 1 μπορεί να ισχυριστεί πως έχει φθηνότερο Τιμολόγιο στην χρέωση ενέργειας (Αναλογική) μπερδεύοντας τον Καταναλωτή. Συγκεκριμένα το Τιμ1 χρεώνει το 43% των Αναλογικών Χρεώσεων μέσω της Χρέωσης Αναπροσαρμογής κάνοντας εξαιρετικά δυσκολότερη τη σύγκρισή του με άλλα Τιμολόγια.

Εφαρμόζοντας την Προτεινόμενη Μεθοδολογία, ο Προμηθευτής1 θα υποχρεωθεί να διαγράψει πλήρως τη Χρέωση παγίου και να περιορίσει εντός των αποδεκτών ορίων τη Χρέωση (Ρήτρας) Αναπροσαρμογής. Προφανώς, ο Προμηθευτής1, προκειμένου να μην μειωθούν τα έσοδά του, θα υποχρεωθεί να «μεταφέρει» και να ενσωματώσει τις περικομμένες χρεώσεις του στην Αναλογική Χρέωση, κάνοντας έτσι ευκολότερη και αμεσότερη τη σύγκριση με άλλα Τιμολόγια.

Η μεθοδολογία αυτή παρουσιάζεται στον παρακάτω Πίνακα:

Τιμολόγιο

Αναλογική €/ MWh

Χρέωση Παγίου €/ MWh

Ρήτρα Αναπροσαρ-μογής €/MWh

Συνολική Ανταγωνιστική €/ MWh

Τιμ1

94

0

27

121

Τιμ2

85

0

25

110



Παρατηρείται λοιπόν πως μηδενίζοντας το Πάγιο και περιορίζοντας την Χρέωση Αναπροσαρμογής, ο Προμηθευτής1 υποχρεώθηκε να αυξήσει την Αναλογική του Χρέωση κατά 20 €/MWh ενώ ο Προμηθευτής2 μόλις κατά 4€ /MWh.

Αξίζει να τονιστεί πως στην εξεταζόμενη περίπτωση, η Συνολική Ανταγωνιστική Χρέωση των δύο τιμολογίων παραμένει η ίδια, τόσο με την υφιστάμενη όσο και με την προτεινόμενη μεθοδολογία. Η ουσιώδης διαφορά όμως έγκειται στο ότι καθίσταται ευκολότερη η σύγκριση των δύο Τιμολογίων από τον καταναλωτή, κάνοντας εμφανέστερη την ανταγωνιστικότερη προφορά του Τιμ2.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης