Περιβάλλον

IPCC: Ο καύσωνας που συνέβαινε μια φορά στα 50 χρόνια, τώρα επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία

IPCC: Ο καύσωνας που συνέβαινε μια φορά στα 50 χρόνια, τώρα επαναλαμβάνεται κάθε δεκαετία
Είναι η πρώτη φορά που η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα αυτών των ακραίων γεγονότων σε μια μεγάλη ποικιλία σεναρίων

Τα εξαιρετικά κύματα καύσωνα που προηγουμένως χτυπούσαν μόνο μία φορά κάθε 50 χρόνια αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι βροχές και οι ξηρασίες έχουν γίνει επίσης συχνότερες, ανέφερε τη Δευτέρα έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ήδη βιώνουμε αυτές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πλανήτης έχει ξεπεράσει πάνω από 1 βαθμό Κελσίου σε μέση θέρμανση.
Τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες και οι καταρρακτώδεις βροχές πρόκειται να γίνουν πιο συχνές και ακραίες καθώς η γη θερμαίνεται περαιτέρω.
Είναι η πρώτη φορά που η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα αυτών των ακραίων γεγονότων σε μια μεγάλη ποικιλία σεναρίων.
"Όπως διευκρινίζει η IPCC, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, από την έντονη ζέστη και τις πυρκαγιές μέχρι τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, θα συνεχίσουν να εντείνονται αν δεν επιλέξουμε άλλη πορεία για εμάς και τις επόμενες γενιές", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry.

Βροχοπτώσεις

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η μια φορά στη δεκαετία ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τώρα 1,3 φορές πιο πιθανές και 6,7% πιο υγρές, σε σύγκριση με τα 50 χρόνια μέχρι το 1900, όταν άρχισε να εμφανίζεται μεγάλη θέρμανση του πλανήτη που προκαλούσε ο άνθρωπος.
Προηγουμένως ξηρασίες που πραγματοποιούνταν μία φορά τη δεκαετία θα μπορούσαν να συμβαίνουν κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ, με γεγονότα όπως το κύμα καύσωνα στον βορειοδυτικό αμερικανικό Ειρηνικό, σκοτώνοντας εκατοντάδες τον Ιούνιο και την Βραζιλία βιώνει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ξηρασία της εδώ και 91 χρόνια.
"Το κύμα καύσωνα στον Καναδά, πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, πλημμύρες στη Γερμανία και στην Κίνα, ξηρασίες στην κεντρική Βραζιλία καθιστούν πολύ, πολύ σαφές ότι τα ακραία κλίματα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο", δήλωσε ο Paulo Artaxo, επικεφαλής της έκθεσης και περιβαλλοντικός φυσικός και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Το μέλλον μοιάζει ακόμα πιο ζοφερό, και πιο ζεστό με πιο συχνά ακραία γεγονότα. Τα θερμικά κύματα εμφανίζουν ισχυρότερες αυξήσεις στη συχνότητα με τη θέρμανση από όλα τα άλλα ακραία γεγονότα. Δύο φορές σε έναν αιώνα κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να συμβαίνουν περίπου κάθε έξι χρόνια με 1,5 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης, επίπεδο το οποίο σύμφωνα με την έκθεση θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσα σε δύο δεκαετίες. Εάν ο κόσμος γίνει 4 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός, όπως θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, αυτά τα κύματα θερμότητας θα συνέβαιναν κάθε ένα έως δύο χρόνια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Carolina Vera, συγγραφέας έκθεσης και επιστήμονας φυσικού κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και της υπηρεσία της Αργεντινής για την επιστημονική έρευνα (CONICET), δήλωσε ότι υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα να συμβούν πολλαπλά ακραία καιρικά φαινόμενα ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, η υπερβολική ζέστη, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι - συνθήκες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις πυρκαγιές - είναι πιο πιθανό να συμβούν ταυτόχρονα.
Η IPCC έχει μεσαίο ή υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης ότι πολλές σημαντικές γεωργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν περισσότερες ξηρασίες ή έντονες βροχές. Αυτό περιλαμβάνει τμήματα της Αργεντινής, της Παραγουάης, της Βολιβίας και της Βραζιλίας που είναι σημαντικοί καλλιεργητές σόγιας και άλλων παγκόσμιων προϊόντων.
"Είναι τρομακτικό, σίγουρα, με τον κίνδυνο οι πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα, οι ξηρασίες να επηρεάσουν τους ανθρώπους με τη μορφή καιρικών συνθηκών και επισιτιστικής, ενεργειακής ανασφάλειας, ποιότητας και υγείας του νερού - κυρίως σε φτωχές περιοχές", δήλωσε ο Jose Marengo, κλιματολόγος στο κέντρο παρακολούθησης καταστροφών του υπουργείου Επιστήμης της Βραζιλίας.
Ο Marengo ήταν συντάκτης κριτικών για το κεφάλαιο της έκθεσης IPCC σχετικά με την ανθρώπινη επιρροή στο κλιματικό σύστημα. Για παράδειγμα, οι περιοχές που είναι ήδη επιρρεπείς σε ξηρασία και είναι πιθανό να τις αντιμετωπίζουν πιο συχνά, είναι η Μεσόγειος, η νότια Αυστραλία και η δυτική Βόρειας Αμερικής, δήλωσε η Friederike Otto, συγγραφέας και κλιματολόγος IPCC στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η αυξημένη συχνότητα ξηρασίας και έντονης βροχής επίσης δεν ααποκλείονται και προβλέπονται σε μέρη όπως η Νότια Αφρική, συμπλήρωσε. Οι προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα που εκτίθενται στην έκθεση ενισχύουν τη σημασία του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στα επίπεδα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού, δήλωσαν οι επιστήμονες. "Εάν σταθεροποιηθούμε στους 1,5 βαθμούς, μπορούμε να τους εμποδίσουμε να χειροτερέψουν", είπε ο Otto.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης