Ενέργεια

ΙΕΝΕ: Ιστορικό ρεκόρ στη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος – Αναπόφευκτες αυξήσεις από Σεπτέμβριο  

ΙΕΝΕ: Ιστορικό ρεκόρ στη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος – Αναπόφευκτες αυξήσεις από Σεπτέμβριο   

Η ακτινογραφία της ενεργειακής αγοράς, την πιο «καυτή» εβδομάδα των τελευταίων δεκαετιών, όπως τη βλέπουν οι αναλυτές του ΙΕΝΕ.

 

Εβδομαδιαίο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) την πιο «καυτή» εβδομάδα των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την ακτινογραφία της ενεργειακής αγοράς την κρίσιμη εβδομάδα 2 Αυγούστου με 8 Αυγούστου, οι αναλυτές του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κατέγραψαν σημαντική αύξηση το περασμένο επταήμερο, διαμορφούμενη στα 146.65 ευρώ /MWh, σημειώνοντας νέα υψηλότερη εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρισμού στην ιστορία της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.

Ειδικότερα, η μέση ΤΕΑ εμφανίζεται αυξημένη κατά 20.27% σε σύγκριση με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη τιμή στα 205 ευρώ/MWh και στα 81.42 ευρώ/MWh αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά αναμένει αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τον Σεπτέμβριο, οι οποίες στο σύνολο του λογαριασμού μπορεί να φτάνει το 15% ή ακόμη και το 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος του.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρισμού στο ελληνικό σύστημα, εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, πίεσαν προς τα πάνω τις τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 1.4 TWh (1,410 GWh), ενώ το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 524 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,436 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (26 GWh).

Σημαντική πτώση στην παραγωγή ΑΠΕ

 Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 264 GWh (19%), σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 20% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 8% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 112 GWh (+11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων, ενώ οι καθαρές εισαγωγές το 15% (ήταν στο 10%). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 615 GWh, καλύπτοντας το 44% της ζήτησης ηλεκτρισμού. Η λιγνιτική παραγωγή, με 213 GWh, κάλυψε το 15% (από 11% την περασμένη εβδομάδα) της ζήτησης. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι λιγνίτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς εχθές η παραγωγή τους ξεπέρασε το 20%, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει, έτι περαιτέρω, τις τιμές.

 Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 215,984 MWh την περασμένη Τρίτη (3/8), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (8/8) στις 169,628 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1,409,608 MWh, πιο υψηλά κατά 6.7% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 8,391 MW, με το μέγιστο να φτάνει τα 10,793 MW. Το διάστημα 2-8 Αυγούστου το 69% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε τη χαμηλή τάση, το 20% τη μέση τάση και το υπόλοιπο 11% την ενεργοβόρα βιομηχανία.

 Www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης