Τελευταία Νέα
Απόψεις

Στ. Λυγερός: To αμερικανικό ναυάγιο στο Αφγανιστάν - Η μετάλλαξη των Ταλιμπάν στην Ελλάδα

Στ. Λυγερός: To αμερικανικό ναυάγιο στο Αφγανιστάν - Η μετάλλαξη των Ταλιμπάν στην Ελλάδα

 Οι Αμερικανοί πλέον θα έχουν παρουσία μόνο στην περίμετρο της Ευρασίας, ως παραδοσιακή ναυτική δύναμη

 

Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν κλείνει οριστικά και ταπεινωτικά γι’ αυτούς τον κύκλο που είχαν ανοίξει το 2001 οι Νεοσυντηρητικοί επί προεδρία Μπους του νεότερου. Οι Ταλιμπάν, εκτός από την κρίση διπλωματικής αξιοπιστίας που προκάλεσαν στις ΗΠΑ, ουσιαστικά τις εκδίωξαν οριστικά από την πλούσια σε ενεργειακούς πόρους Κεντρική Ασία, η οποία, επιπροσθέτως, γεωπολιτικά είναι η καρδιά της Ευρασίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πλέον θα έχουν παρουσία μόνο στην περίμετρο της Ευρασίας, ως παραδοσιακή ναυτική δύναμη. Η Ευρασία περιέρχεται σχεδόν αποκλειστικά στην επιρροή του Πεκίνου και της Μόσχας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι –για στρατηγικά ακατανόητους λόγους– η Ουάσινγκτον πιέζει όσο μπορεί τη Ρωσία, έχει ως αποτέλεσμα να την εξωθεί στην αγκαλιά της Κίνας, παρότι οι δύο μεγάλες αυτές χώρες έχουν μεταξύ τους σοβαρές αντιθέσεις.

Αν θέλουμε να δούμε λίγο πιο βαθιά, ο 20ετής πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν ήταν ακριβώς μία τρύπα στο νερό, όπως ποιητική αδεία και εγώ έγραψα. Οι Ταλιμπάν του 2021 δεν είναι οι Ταλιμπάν του 2001. Όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις και κινήσεις τους, είναι ένα πρωτίστως ένα εθνικό και δευτερευόντως ένα ισλαμικό κίνημα. Το 2001, όταν φιλοξενούσαν την ηγεσία της Αλ Κάιντα ένοιωθαν πρωτίστως συνιστώσα του διεθνούς ισλαμικού τζιχάντ και δευτερευόντως εθνικό αφγανικό κίνημα.

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Ο κ. Σταύρος Λυγερός είναι ιδιοκτήτης του slpress.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης