Ενέργεια

Προσωρινή διόρθωση στις τιμές φυσικού αερίου - Το έλλειμμα παραμένει για την Ευρώπη σύμφωνα με τον ICIS

Προσωρινή διόρθωση στις τιμές φυσικού αερίου - Το έλλειμμα παραμένει για την Ευρώπη σύμφωνα με τον ICIS
Oι ανακοινώσεις της Gazprom βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών, όμως οι προβλεπόμενες ανάγκες δεν καλύπτονται
Σχετικά Άρθρα
Τάση αποκλιμάκωσης εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διατηρηθούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη, καθώς τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που φθάνουν στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα τόσο του προηγούμενου έτους όσο και του μέσου όρου των τριών τελευταίων ετών.
Κομβικό στοιχείο για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν η ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι μπορεί να προμηθεύσει περί τα 5,6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2021, μέσω του νέου αγωγού Νord Stream 2.
Η ζήτηση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη παραμένει υψηλή αλλά οι τιμές των συμβολαίων αερίου τόσο στο βελγικό Zeebrugge και στο ΖΤΡ, όπως και στο ολλανδικό ΤΤF υποχώρησαν από τα πολύ υψηλά επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος.

Ψηλά τα συμβόλαια TTF Σεπτεμβρίου

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά hub οι τιμές έπεσαν περίπου 10% την ημέρα της ανακοίνωσης της Gazprom, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Οι τιμές spot στο TTF από τα 40,25 ευρώ/MWh που κινούνταν προ της ανακοίνωσης της Gazprom, την ίδια ημέρα, αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα, έπεσαν στα 36,247 ευρώ/MWh, στο Ζeerbrugge στα 90,264 p/th (πέννες ανά θερμική μονάδα) και στο γαλλικό PEG στα 37,545.
Πάντως τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο ΤΤF διαμορφώνονταν στα 44,165 ευρώ/MWh.
Η ποσότητα αερίου που ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι μπορεί να εξάγει φέτος μέσω του Nord Stream 2 αντιστοιχεί περίπου στο 10% του δυναμικού του αγωγού.
Το έργο, ρωσο-γερμανικών συμφερόντων, προκάλεσε πολλές τριβές μεταξύ Γερμανίας- ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα οι ΗΠΑ στο τέλος του 2019 επέβαλαν κυρώσεις για τον αγωγό, με αποτέλεσμα η υλοποίησή του να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Οι κυρώσεις έχουν αρθεί και σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 99% του έργου. Ως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει η δεύτερη γραμμή του αγωγού.

Το gap παραμένει

Η μεταφορική ικανότητα του Nord Stream 2 επαρκεί για να εξασφαλίσει περίπου το 12% του αερίου που κατανάλωσε το 2020 η ΕΕ και η Βρετανία.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις του ICIS για τις αποστολές φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ευρώπη συγκλίνουν ότι θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και του μέσου όρου των τριών τελευταίων ετών, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.
Τόσο τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς όσο και οι τιμές δείχνουν ότι η περιοχή θα εξακολουθήσει να εισάγει λιγότερο LNG σε σχέση με αυτό που χρειάζεται, για να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες, εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Με βάση την ανάλυση από τα στοιχεία του τρέχοντος τριμήνου ως σήμερα οι εισαγωγές φορτίων LNG στις 10 χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που συναπαρτίζουν το μοντέλο της ICIS, «αγωνίζονται να φθάσουν» στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου.
Στο βασικό σενάριο του ICIS για την περίοδο 19-25 Αυγούστου αναμένεται να φθάσουν 13 πλοία LNG, ένα λιγότερο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Τα φορτία παραμένουν κάτω από τα 193 εκατ.κ.μ /ημέρα, που ήταν η μέση ποσότητα ανά ημέρα τον Αύγουστο 2020.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ακόμα και αν τα φορτία που φθάνουν εξαντλούν το μάξιμουμ του χώρου των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 174 εκατ. κ.μ. αερίου/ημερησίως κατά μέσον όρο.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές για να προμηθευτούν LNG είναι αναγκασμένοι να ανταγωνίζονται τους Ασιάτες, οι οποίοι αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές, απορροφώντας μεγάλο μέρος από τις διαθέσιμες ποσότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης