Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oξείες αντιδράσεις Προμηθευτών προς ΡΑΕ για τα τιμολόγια - Παρατείνεται η διαβούλευση

Oξείες αντιδράσεις Προμηθευτών προς ΡΑΕ για τα τιμολόγια - Παρατείνεται η διαβούλευση
Οι προμηθευτές θεωρούν ότι η ΡΑΕ επιχειρεί να ομογενοποιήσει το προϊόν παρεμβαίνοντας στην εμπορική πολιτική κάθε εταιρίας

Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ότι αφορά τις τιμές, είναι η απόφαση της ΡΑΕ να παρατείνει για δεκαπέντε ημέρες τη δημόσια διαβούλευση επί των προτάσεων της για την αναμόρφωση των τιμολογίων.
Είναι σαφές πως πρόκειται για ένα θέμα που θα προκαλέσει μείζονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των παικτών της αγοράς, και συγκεκριμένα μεταξύ προμηθευτών ενέργειας και καταναλωτών, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας πολιτικό κόστος δεδομένου ότι οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.
Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ μετά από μια σειρά επαφών με το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και αφού επέβαλε στη ΔΕΗ να ενσωματώσει στα τιμολόγια της, όπως και οι άλλοι προμηθευτές, ρήτρα χονδρικής τιμής ρεύματος, έναντι της ρήτρας CO2, προχώρησε στη διαμόρφωση μιας σειράς προτάσεων με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος στους τελικούς καταναλωτές.

Παράταση ως τις 15 Σεπτεμβρίου της Διαβούλευσης

Οι προτάσεις της ΡΑΕ δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση για την περίοδο 5-30 Αυγούστου υπό τον περίπλοκο τίτλο «εξέταση των αναγκαίων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων προκειμένου για την εναρμόνιση του εθνικού πλαισίου προς την Οδηγία 2019/944, σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των Προμηθευτών». Ωστόσο ήταν σαφές ότι για ένα τόσο δύσκολο θέμα η περίοδος των θερινών διακοπών του Αυγούστου δεν ήταν η πλέον κατάλληλη για να συζητηθεί. Έτσι η Αρχή παράτεινε την διάρκεια τις διαβούλευσης ως τις 15 Σεπτεμβρίου χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων από την πλευρά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΡΑΕ όσον αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων, βρίσκεται ο περιορισμός +/-30% στη ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή.
Το μέτρο αντιμετωπίζεται αρνητικά καθώς δεν επιτρέπει στους προμηθευτές να μετακυλήσουν στον πελάτη το σύνολο της αύξησης του κόστους, μέρος της οποία καλούνται να το επωμιστούν οι ίδιοι. Επιπρόσθετα, αν λειτουργήσει μαζί με τη κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης, τότε σε περίπτωση μεγάλη πτώσης τιμών, κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες που θα προσπαθήσουν εκείνη τη στιγμή να επωφεληθούν από πιθανώς δελεαστικότερα πακέτα ανταγωνιστών

Τα αντίστροφα αποτελέσματα των μέτρων της ΡΑΕ

Όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές η επιβολή πλαφόν και η μείωση της ευελιξίας στη διαμόρφωση των πακέτων-προϊόντων ρεύματος που πουλά κάθε εταιρία, όχι μόνον περιορίζει τον ανταγωνισμό αλλά κινδυνεύει να φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.
Επίσης αρνητικά αντιμετωπίζεται η κατάργηση του παγίου. Οι προμηθευτές θεωρούν ότι η ΡΑΕ επιχειρεί να ομογενοποιήσει το προϊόν παρεμβαίνοντας στην εμπορική πολιτική κάθε εταιρίας και μάλιστα για ένα προϊόν, το οποίο δεν διαφέρει από τα ανταγωνιστικά του, παρά μόνον μέσα από τις πολιτικές μάρκετινγκ και τιμολόγησης της κάθε εταιρίας. Όπως υποστηρίζουν μέτρα, όπως η κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης ή η κατάργηση του παγίου, οδηγούν σε εξομοίωση των «πακέτων» που πωλούν οι εταιρίες προμήθειας και μειώνουν τις επιλογές για τον καταναλωτή.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΡΑΕ ζητά από κάθε προμηθευτή να παρέχει τουλάχιστον δύο κατηγορίες τιμολογίων, τα κυμαινόμενα και τα σταθερά και ότι για τη διαμόρφωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ο κάθε προμηθευτής κατά τη διαμόρφωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής θα μπορεί να προσδιορίζει τους δικούς τους δείκτες π.χ. τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στη DAM +Balancing, τιμή EUAs, τιμή TTF, δείκτες που όμως να μπορούν να ενσωματωθούν στο Εργαλείο σύγκρισης Τιμών και να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης