Eskom: Εξετάζει σχέδιο επενδύσεων 7,2 δισ. δολ. ως το 2030 στις ΑΠΕ

Eskom: Εξετάζει σχέδιο επενδύσεων 7,2 δισ. δολ. ως το 2030 στις ΑΠΕ
Φιλόδοξα τα σχέδια του ενεργειακού κολοσσού που μέχρι τώρα στηρίζεται στον άνθρακα

Το ενδεχόμενο να διαθέσει το ποσό των 7,2 δις. δολ. στην αιολική και ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2030, εξετάζει η Eskom Holdings SOC Ltd. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Eskom διαθέτει πολλά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα.

Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο είναι η πιο λεπτομερής απόδειξη της φιλοδοξίας της εταιρείας να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, εκμεταλλευόμενη τους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους της χώρας.

Τι προβλέπεται

Η κρατική εταιρεία προβλέπει να δαπανήσει 61,75 δισεκατομμύρια ραντ για αιολική ενέργεια και 44,25 δισεκατομμύρια ραντ για ηλιακή ενέργεια έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Bloomberg. Ορισμένα από τα έργα προγραμματίζονται στους χώρους των εργοστασίων με καύση άνθρακα που πρόκειται να κλείσουν. Η Eskom επιβεβαίωσε την παρουσίαση και το κόστος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa έχει δημιουργήσει μια επιτροπή που θα τον συμβουλεύει για την κλιματική αλλαγή, τα σχέδια της Eskom έχουν αντιταχθεί δημόσια από τον Gwede Mantashe, τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια τέτοια μετάβαση θα μπορούσε να εξαλείψει χιλιάδες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Οι φάσεις της επένδυσης

Η παρουσίαση περιγράφει τρεις φάσεις για την επένδυση μόλις εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και κανονιστικές εγκρίσεις.

Σε πρώτη φάση, η οποία θα εκτείνεται από το 2022 έως το 2023, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 246 MW ηλιακής ενέργειας στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα Arnot, Duvha, Lethabo, Majuba και Tutuka. Επιπλέον 100 MW ηλιακής παραγωγής θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο Komati.

Η δεύτερη φάση, η οποία θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2025, θα μπορούσε να δει την κατασκευή ενός συμπυκνωμένου ηλιακού σταθμού ισχύος 750 MW. Η εταιρεία μπορεί επίσης να επιδιώξει την κατασκευή 300 MW αιολικής ενέργειας στο Kleinzee στη βορειοδυτική ακτή της Νότιας Αφρικής και 200 ​​MWαιολικής ενέργειας στο Aberdeen στην επαρχία Ανατολικού Ακρωτηρίου. Επιπλέον 250 MW δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις των παροπλισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Η τρίτη φάση προβλέπει την κατασκευή επιπλέον 2.950 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος μεταξύ 2025 και 2030 καθώς και 3.100 MW αιολικής ενέργειας.

Μέχρι τώρα, σχεδόν όλες οι επενδύσεις και οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Νότιας Αφρικής σε ανανεώσιμες πηγές ήταν από ιδιωτικές εταιρείες. Η Eskom δεν έχει σχέδια για περαιτέρω μονάδες άνθρακα, αλλά σκέφτεται να επενδύσει σε μονάδες αποθήκευσης μπαταριών και μονάδες αερίου. Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας είναι περίπου 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης