Ενέργεια

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωράμε σε διαδικασία βελτιωτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών - Eπιβεβαίωση του WEN

ΤΑΙΠΕΔ: Προχωράμε σε διαδικασία βελτιωτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών - Eπιβεβαίωση του WEN
Μέχρι την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής των βελτιωτικών προσφορών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), συνεδρίασε σήμερα και αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων επενδυτών για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την ΕΛΠΕ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Η προθεσμία υποβολής των βελτιωτικών προσφορών λήγει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε γράψει το WEN στις 31/8, μεταξύ 750 και 780 εκατ. ευρώ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κινηθεί το τίμημα που θα προσφερθεί από τους δυο υποψήφιους για την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης που έχει ξεκινήσει με προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ τον Δεκέμβριο του 2019, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα τιμήματα που προσφέρουν οι δυο διεκδικητές Italgas και EP Investment Advisors, δεν απέχουν πολύ και όλα δείχνουν ότι θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές κάτι το οποίο άλλωστε προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού. Πάντως στόχος είναι η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ζεστό χρήμα για τα ΕΛΠΕ


Όπως είναι γνωστό το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικούν η Italgas δηλαδή ο Ιταλός Διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από την Snam, και η τσεχική EP Investment Advisors, η οποία σχετίζεται με τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο ΕΡΗ.
Η όλη διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό των δύο μετόχων, του δημοσίου που ελέγχει το 65% και των ΕΛΠΕ με το υπόλοιπο 35%. Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η λογιστική αξία του συγκεκριμένου ποσοστού είναι μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ.
Ο επενδυτής που θα πάρει τον έλεγχο της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ θα υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας.

Τα οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα δε με το εγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων από τη ΡΑΕ θα κληθεί εντός της πενταετίας 2021-2025 να πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, για να αναπτυχθούν 2.724 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου και θα συνδεθούν 254.791 νέοι καταναλωτές.
Το συνολικό ενεργητικό της ΔΕΠΑ Υποδομών έφτασε στα τέλη του 2020 τα 958,7 εκατ. με τις συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 346 εκατ. ευρώ.
Η ΕΔΑ Αττικής το 2020 είχε έσοδα 60,5 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας έσοδα 62,4 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΔΑ, που αναπτύσσει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε πέρυσι έσοδα 6,26 εκατ. και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.
Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές όπως καθορίστηκε από την ΡΑΕ είναι 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022. Επιπλέον η ΡΑΕ προχώρησε και σε ρύθμιση για την παροχή πρόσθετης απόδοσης μέχρι και 1,5% για κάποιες κρίσιμες επενδύσεις, με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης