Ενέργεια

ΔΕΗ: Πλημελείς οι προτάσεις της ΡΑΕ για την αγορά εξισορρόπησης - Αναγκαία η διακριτή αγορά Εφεδρειών

ΔΕΗ: Πλημελείς οι προτάσεις της ΡΑΕ για την αγορά εξισορρόπησης - Αναγκαία η διακριτή αγορά Εφεδρειών
Η Αγορά Εφεδρειών είναι μία από τις δράσεις που προτείνει και το Market Reform Plan
Ενδοιασμούς περί των προτάσεων της ΡΑΕ για αλλαγές στην Αγορά Εξισορρόπησης εκφράζει η ΔΕΗ και προτείνει τη δημιουργία ξεχωριστής Αγοράς Εφεδρειών, αλλά και αναθεώρηση των ορίων τιμών της Αγοράς Εξισορρόπησης. Οι προτάσεις της ΔΕΗ υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ για τη διάκριση της ενέργειας εξισορρόπησης και της ενέργειας λόγω ανακατανομής.
Οι προτάσεις της ΔΕΗ στοχεύουν στην αναμόρφωση της Αγοράς Εξισορρόπησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενεργοποίησης μεγάλων όγκων ενέργειας, που στη συνέχεια ανακατανέμονται, επιβαρύνοντας το όλο σύστημα αλλά και τις τιμές.

Απαιτείται ανασχεδιασμός

Στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση, μπορεί η ΔΕΗ να εκφράζει κατ αρχήν την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ να θεσπιστούν κανόνες για τη διάκριση της ενέργειας και της ενέργειας εξισορρόπησης λόγω ανακατανομής, παράλληλα όμως διατυπώνει και τους ενδοιασμούς της.
«Η προτεινόμενη προσέγγιση δεν εστιάζει στη μείωση των ποσοτήτων ενέργειας ανακατανομής, παρά μόνον στον τρόπο που θα γίνεται η διάκριση της ενέργειας αυτής από την ενέργεια εξισορρόπησης» υπογραμμίζει η ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία τονίζει ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, όπως αναφέρει και ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του.
Θεωρεί δε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργοποίησης μεγάλων όγκων ενέργειας για ανακατανομή θα πρέπει να δημιουργηθεί μία διακριτή Αγορά Εφεδρειών πριν από την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δηλώνουν σε κατάλληλη πλατφόρμα του Διαχειριστή την κατανομή των εφεδρειών που τους έχουν απονεμηθεί καθώς και τις αρχικές θέσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης για τις μονάδες που εκπροσωπούν.
Όπως επισημαίνει μάλιστα η ΔΕΗ η Αγορά Εφεδρειών είναι μία από τις δράσεις που προτείνει και το Market Reform Plan.

Οι δύο άξονες

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι με την Αγορά Εφεδρειών θα επιτευχθεί η εξάλειψη των ενεργοποιήσεων ανακαταναμής κατά τη διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αφού οι συμμετέχοντες θα έχουν μεριμνήσει για τη διαμόρφωση εφικτών προγραμμάτων αγοράς για τις μονάδες που εκπροσωπούν στην Προημερήσια και την Ενδοημερήσια Αγορά. «Έτσι θα γίνει και πιο εύκολη η διάκριση της ανακατανομής από την ενέργεια εξισορρόπησης».

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ «η υπό διαβούλευση πρόταση είναι ημιτελής και η λύση που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα πρέπει να βασίζεται σε δύο άξονες»:
Tη διακριτή Αγορά Εφεδρειών, η οποία καθιστά ευκολότερη της διάκριση της ανακατανομής από την ενέργεια εξισορρόπησης
Στον υφιστάμενο σχεδιασμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, η απαίτηση για ορθή καταγραφή των ενεργοποιήσεων εκτός εξισορρόπησης στον πραγματικό χρόνο να αποτυπώνεται όχι μόνον ρυθμιστικά αλλά και στις διαδικασίες και στα συστήματα εξισορρόπησης του Διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης