Ενέργεια

Διαφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο για τους πόρους των μέτρων των ευάλωτων νοικοκυριών

Διαφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο για τους πόρους των μέτρων των ευάλωτων νοικοκυριών
Η στοχοποίηση του ΕΛΑΠΕ και η ανατροπή της από τον ΔΑΠΕΕΠ αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη δυσκολία διαχείρισης του προβλήματος
Σχετικά Άρθρα
Οι πρώτες διαφωνίες που δείχνουν και την πραγματική δυσκολία του συστήματος να ανταπεξέλθει στην άνοδο των ενεργειακών τιμολογίων και να την ελέγξει, βγήκαν άμεσα στην επιφάνεια, όταν δημοσιοποιήθησαν οι πρώτες προθέσεις για τους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν μέτρα υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών για τις αυξήσεις.
Όσον αφορά τις εισηγήσεις για μεταφορά πόρων από τον ΕΛΑΠΕ, που έχει καταστεί πλεονασματικός λόγω αύξησης της τιμής της χονδρικής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης με ανακοίνωσή του το Σάββατο 4/9 έσπευσε να προσγειώσει μια δεύτερη "κυβερνητική έφοδο" στον ΕΛΑΠΕ μετά από αυτήν του 2019.

Όπως ανέφερε ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους την πορεία του ειδικού αυτού λογαριασμού σε πλεόνασμα και ταμειακές ροές:

Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά την μείωση των δικαιωμάτων ρύπων.
Παρά την μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου.
Για το 2021 προβλέπεται θετικό υπόλοιπο 63,39 εκατ.

Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν άρδην τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς για να  "μπει χέρι" στον ΕΛΑΠΕ,
καθώς προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πλεονάσματα άνω των 300 εκατ ευρώ.

Όπως εξηγεί επίσης ο κ. Γιαρέντης όσον αφορά τα αναμενόμενα έσοδα για τον λογαριασμό από τις δημοπαρσίες CO2, όσον αφορά τον ΕΛΑΠΕ,  με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώθηκαν τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια και περιορίσθηκαν στα 19 εκατ.

Πρόκειται για εφαρμογή του γνωστού τεχνάσματος μείωσης του λογαριασμού ΕΤΜΕΑΡ, όπως συνέβη επί υπουργίας Χατζηδάκη το 2019, για να μην αυξηθεί το τελικό τιμολόγιο του λογαριασμού προς τον καταναλωτή. Τότε όμως παιζόταν η επιβίωση της ΔΕΗ και το πρόβλημα που αρχικά δημιουργήθηκε αντιμετωπίστηκε με επιτυχία ενάμισυ χρόνο μετά περίπου.
Τώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο έσπευσαν να τα παρουσιάσουν κάποιοι, για να γίνει μια νέα αφαίμαξη του ΕΛΑΠΕ.


Διαβούλευση ΡΑΕ - Παρόχων σε νέο γύρο;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν το 2019 για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ αυξήθηκε το ποσοστό πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που κατευθύνονται προς το σχετικό ταμείο στο 78% από 65%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει στον ΕΛΑΠΕ το αυξημένο ποσοστό φέτος σαν έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων.
Ενδεχομένως να εξασφαλιστούν πόροι από αυτή την πηγή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική πρόταση για μετάθεση πόρων από τον ΕΛΑΠΕ  έχει υποβληθεί από κάποιες εταιρίες προμήθειας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ με στόχο τα διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ. Η αλήθεια είναι ότι το παρασκήνιο είναι έντονο, γιατί οι εταιρίες οι ίδιες δεν μπορούν με πραγματικούς όρους να ελέγξουν την αύξηση των τιμολογίων τους μετακυλίοντας τα κόστη, ενώ η ΡΑΕ βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με αυτές για το θέμα των τιμολογίων στην διαβούλευση που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως έχει αναλύσει το WEN σε προηγούμενα ρεπορτάζ του.

Κατά τον τρόπο αυτό δημιουργούνται αρκετά ερωτήμα κατά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συνάντηση ΡΑΕ - Παρόχων μετά την ΔΕΘ, πράγμα που ζήτησε να γίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την στιγμή που η διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένες διαφωνίες.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως  έχει ζητήσει  από τους συναρμόδιους υπουργούς να προτείνουν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για την ελάφρυνση πρωτίστως των ευάλωτων καταναλωτών.

Μια άλλη πρόταση έχει να κάνει με την εξασφάλιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και μια τελευταία με μείωση του ΦΠΑ, που όμως είναι πολύ χαμηλός μόλις στο 6%.
Επίσης έχει μεγάλη σημασία πως και με ποιά κριτήρια, θα αξιολογηθεί ένα νοικοκυριό ή μια μικρή επιχείρηση ως ευάλωτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης